1. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Lákavé sushi rolky z lososa připravené doma! Naučte se, jak vytvořit svou vlastní japonskou specialitu, která vám rozproudí chuťové buňky. Sushi rolky plné čerstvého lososa, zeleniny a rýže jsou skvělým způsobem, jak si dopřát zdravý a chutný oběd nebo večeři. Následujte jednoduchý návod a užijte si tyto lahodné kousky sushi přímo ve svém domově.
Suroviny
- 200 g sushiové rýže
- 300 g čerstvého lososa
- 1 avokádo
- 1 okurka
- Eliška
- Sojová omáčka
- Wasabi
- Ingredience na rýžový ocet:
- 4 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- 0,5 lžičky soli
Postup
- Uvařte sushiovou rýži suchou po dobu 15 minut.
- Připravte rýžový ocet smícháním rýžového octa, cukru a soli ve vhodném hrnci. Ohřívejte mírně, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Hotovou rýži přelijte rýžovým octem a překryjte utěrkou. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vyřízněte lososa, avokádo a okurku na tenké proužky zhruba 10 cm dlouhé.
- Na bambusový rohož (makisu) položte list nori (mořské řasy) a rovnoměrně na něj rozprostřete vrstvu rýže. Nechte volného místa přibližně 2 cm od horního konce nori.
- Natřete wasabi po celé délce rýže na její spodní stranu.
- Přidejte tenký proužek lososa, avokáda a okurky na vrchol rýže.
- Pomocí bambusové rohože pevně zavírejte sushi od nohou směrem k vám. Opakujte tento postup, dokud nedokončíte všechny suroviny.
- Nožem s ostrým nožem nakrájejte sushiové rolky na kousky o délce přibližně 2-3 cm.
- Sushi rolky podávejte s sojovou omáčkou a dalšími oblíbenými dipy.