20. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si lahodný zážitek s naším receptem na sushi rolky se lososem. Krok za krokem vám ukážeme, jak jednoduše připravit tyto japonské delikatesy doma. S kombinací čerstvého lososa, rýže a nori řas vytvoříte dokonalou chuťovou harmonii. Vyzkoušejte náš recept ještě dnes a přineste si kus asijského zážitku do svého jídelníčku!
Suroviny
- 200 g sushiové rýže
- 300 ml vody
- 4 nori řasy
- 200 g čerstvého lososa
- 1 okurka
- 1 avokádo
- Sojová omáčka
- Wasabi
- Ingredience na okapaní (vlašské ořechy, sezamová semínka, cibule)
Postup
- Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, dokud se voda nestane průzračnou. Přesaďte do hrnce a zalijte vodou.
- Nechte rýži krátce vařit, poté přiklopte hrnec a snižte teplotu. Povařte rýži 15–20 minut, než bude měkká a lepkavá.
- Ve vývaru smíchejte octový ocet, cukr a sůl. Přiklopte, nechte vychladnout a poté přidejte do rýže. Dobře promíchejte.
- Na bambusovou rohožku položte nori řasu. Rozprostřete vrstvu rýže na řase, přitom nechte volný obdélník o velikosti prstu při krajích.
- Na přední třetinu rýže položte plátky lososa, okurky a nakrájené avokádo. S pomocí bambusové rohožky opatrně srolujte sushi.
- Nožem na sushi nakrájejte váleček na plátky tloušťky zhruba 1,5 cm.
- Podávejte sushi s sojovou omáčkou, wasabi a okapáním z vlašských ořechů, sezamových semínek a cibule.