14. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pokuste se o přípravu domácích sushi rolky s avokádem a nechte své chuťové pohárky rozkvést! Tento recept vás provede jednoduchým postupem, jak vytvořit plnouchuťové sushi rolky s plátky avokáda, které vám zaručeně rozbuší srdce. Ponořte se do jemnosti japonské kuchyně a užijte si exotickou chuť avokáda se spořádáním těchto úžasných sushi rolků. Dopřejte si dokonalou kombinaci čerstvých surovin, ať se stane váš domov koktejlem vůní, barev a lákadel Japonska. Pokládejte avokádo na rýži, zamotajte do nori plátku a vychutnejte si dokonalé kousky avokádových sushi rolíků.
Suroviny
- 200 g sushiové rýže
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 avokáda
- 1 ředkvička
- 1 okurka
- 6 plátků sušeného nori
- Sojová omáčka a wasabi na podávání
Postup
- Nejprve si připravíme sushi rýži. Rýži opláchneme pod tekoucí vodou, dokud voda není úplně čistá.
- Přenášíme rýži do hrnce a přidáme dostatečné množství vody podle pokynů na obalu.
- Varnou rýži vaříme bez víka na středním plameni, dokud rýže nepohlcuje vodu.
- Vyjmeme rýži z plotny, překryjeme ji utěrkou a necháme ji odpočinout asi 10 minut.
- Mezitím si připravíme zálivku na rýži. Smícháme rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
- Uvolněnou rýži přeneseme do misky a zalijeme zálivkou. Jemně promícháme, aby se zálivka rovnoměrně rozložila.
- Avokádo, ředkvičku a okurku nakrájíme na tenké proužky.
- Na bambusovou rohož položíme plát nori a rozetřeme na něj vrstvu sushi rýže, zanecháme okraje volné.
- Na horní třetině rýže položíme plátky avokáda, ředkvičky a okurky.
- Pomocí bambusové rohože srolujeme nori plát do tvaru rolky. Pokud se nám nori lepí, můžeme si prsty lehce navlhčit studenou vodou.
- Rolku opatrně nakrájíme na menší kousky a podáváme s rybím nori, wasabi a sojovou omáčkou.
- Opakujeme postup s dalšími roličkami.