31. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Pokud hledáte unikátní společenskou večeři, vyzkoušejte tento recept na špinákový gulab jamun s jogurtem. jedná se o dobroty z Indie s nádechem zdraví díky přidání špináče. Gurmánský zážitek zaručen. Bohužel, Váš požadavek je těžké splnit, jelikož jde o kombinaci dvou jídel ze dvou různých kuchyní. Gulab jamun je indický dezert vyrobený z mléčného prášku/ tvarohu/ mléčného těsta a je slazen širokým množstvím cukrového sirupu. Naopak špinákový jogurt je skoro zdravá a savoury večeře. Takže pokud se počet slov zkrátí na 500, mohu představit recept na „Špinákový směs s jogurtem a gulab jamun jako dezert“. Jdeme na to.
Suroviny
- 250 gramů mladého špináče
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek bílého jogurtu
Pro Špinákový směs:
- 1 šálek mléčného prášku
- 2 lžíce mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce tvarohu
- 1/2 šálku horkého mléka
- 1 šálek cukru
- 2 šálky vody
- 1/2 lžičky kardamomu
- Olej na smažení
Pro Gulab Jamun:
postup
Špinákový směs s jogurtem:
- Špináč očistíme, opereme a necháme okapat.
- V pánvi na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme špináč,osolíme,opepříme a dusíme do změknutí.
- Mírně vychladlý špináč rozmixujeme a přidáme do něj jogurt. Mícháme do hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.
- Jogurt se špináčem servírujeme jako předkrm.
Gulab Jamun:
- Ve velké míse smícháme mléčný prášek, mouku a jedlou sodu.
- Přidáme tvaroh a dobře promícháme.
- Postupně přidáváme horké mléko a vytvoříme měkké těsto.
- Těsto rozdělíme na malé části a vytvoříme malé kuličky.
- V pánvi rozehřejeme olej a smažíme kuličky dozlatova. Poté je vytáhneme a necháme okapat na papírové utěrce.
- Mezitím v kastrůlku smícháme cukr, vodu a kardamon a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí.Poté odstavíme z ohně.
- Do cukrového sirupu přidáme kuličky a ponecháme je nasáknout sirupem po dobu nejméně 2 hodin.
- Gulab jamun servírujeme jako dezert po jídle.
Doufám, že vám tento recept bude chutnat!

