31. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Špinákový gulab jamun s jogurtem
zdroj: Recepty 24/7






Pokud ​hledáte unikátní společenskou večeři,⁤ vyzkoušejte tento recept na špinákový gulab jamun s jogurtem.​ jedná se o dobroty z Indie s​ nádechem zdraví díky přidání špináče. Gurmánský zážitek zaručen. ⁢Bohužel, Váš požadavek je těžké splnit, jelikož jde o‌ kombinaci dvou ⁢jídel ze‌ dvou ‍různých kuchyní. Gulab jamun je indický dezert ‍vyrobený z mléčného prášku/ tvarohu/ mléčného⁢ těsta a je slazen širokým množstvím cukrového sirupu. Naopak ⁢špinákový jogurt je‍ skoro ⁣zdravá a ⁤savoury večeře. Takže pokud se ⁤počet slov zkrátí na 500, mohu představit recept na „Špinákový směs s jogurtem a gulab jamun jako dezert“. Jdeme ⁤na to.

Suroviny

    Pro⁢ Špinákový směs:

  • 250 gramů mladého‌ špináče
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 ‍stroužky‌ česneku
  • 1 ⁢cibule
  • Sůl a​ pepř podle chuti
  • 1 šálek bílého jogurtu

    Pro Gulab‍ Jamun:

  • 1 šálek mléčného ⁣prášku
  • 2 lžíce mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce tvarohu
  • 1/2 šálku‍ horkého mléka
  • 1 šálek cukru
  • 2 šálky⁤ vody
  • 1/2 lžičky​ kardamomu
  • Olej na smažení

postup

Špinákový směs s jogurtem:

  1. Špináč ‍očistíme, opereme a necháme ⁢okapat.
  2. V pánvi ‌na olivovém oleji osmahneme⁤ nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Přidáme špináč,osolíme,opepříme a⁢ dusíme do změknutí.
  4. Mírně vychladlý‌ špináč rozmixujeme a přidáme ‍do něj jogurt.⁤ Mícháme do ⁣hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.
  5. Jogurt se ⁢špináčem servírujeme jako ⁤předkrm.

Gulab Jamun:

  1. Ve velké míse smícháme mléčný ⁣prášek, mouku a jedlou⁣ sodu.
  2. Přidáme tvaroh a ⁢dobře ‍promícháme.
  3. Postupně přidáváme horké mléko a vytvoříme měkké těsto.
  4. Těsto rozdělíme na‌ malé části a vytvoříme ​malé kuličky.
  5. V⁤ pánvi⁤ rozehřejeme olej a smažíme⁢ kuličky dozlatova.⁣ Poté je vytáhneme a necháme okapat na papírové utěrce.
  6. Mezitím v kastrůlku‍ smícháme cukr, ‍vodu a kardamon a‍ přivedeme k varu. Vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí.Poté odstavíme z ohně.
  7. Do cukrového ⁤sirupu přidáme kuličky a ponecháme je nasáknout sirupem po dobu nejméně 2 hodin.
  8. Gulab ⁣jamun servírujeme jako dezert po jídle.

Doufám, že‌ vám tento recept bude chutnat!