7. 10. 2024
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Bramborový gratin s náplní smetanou je klasickým francouzským pokrmem, který zaručeně potěší každého milovníka brambor. Tento recept je ideální volbou pro večeři nebo jako příloha k masu či salátu. Jednoduché a chutné jídlo, které si zamilujete! Smetanový bramborový gratinudeau - recept zde. 
Suroviny
- 1 kg brambor
 - 200 g smetany ke šlehání
 - 100 g strouhaného sýra
 - 2 stroužky česneku
 - sůl, pepř, oregano
 
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
 - Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
 - Vymažte formu na pečení máslem a vysypte do ní první vrstvu brambor.
 - Přidejte trochu nasekaného česneku, sůl, pepř a oregano.
 - Pokračujte střídáním vrstev brambor, česneku a koření, dokud nevyužijete všechny suroviny.
 - Na vrch posypte strouhaný sýr a zalijte smetanou ke šlehání.
 - Předehřejte troubu na 180 stupňů a dejte formu s gratinádu do trouby na cca 40-50 minut, dokud není brambor měkký a sýr zlatavý.
 - Hotový smetanový bramborový gratinudeau můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
 

