28. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na smažený květák v thajském stylu vás přenese do chuťového ráje! Čerstvý květák je nakrájen na kousky a smažený v horkém oleji se směsí thajských koření a omáček. Výsledkem je křupavý a aromatický pokrm, který si můžete dopřát jako lahodnou přílohu nebo samostatné jídlo. Připravte si tento jednoduchý recept a nechte se okouzlit exotickou kombinací chutí!
Suroviny:
- 500 g květáku
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 středně velké cibule (nasekané)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- čerstvá koriandr (nasekaná, na ozdobu)
Postup:
- Květákový květ rozdělte na menší růžičky a omyjte pod tekoucí vodou.
- V misce smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, kukuřičný škrob a vodu, dokud nedostanete hladkou směs.
- V pánvi rozehřejte olej a přidejte česnek, cibuli a zázvor. Smažte asi 2 minuty, než se začne cibule lehce zlatit.
- Přidejte květákové růžičky do pánve a smažte dalších 5 minut, dokud nezměknou a nezezlátly se.
- Přilijte směs sójové omáčky a vařte ještě 1-2 minuty, dokud se omáčka nezahustí a nepolepí se na květákové růžičky.
- Přidejte cukr a promíchejte, aby se dobře rozpustil.
- Na závěr ozdobte smažený květák thajským koriandrem a podávejte hned.