21. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Sicilská caponata s kapary je tradiční sicilské jídlo plné chutí a vůní. Tento recept nabízí kombinaci čerstvých rajčat, baklažánů, cibule, olivového oleje a dalších orientálních ingrediencí, které tvoří nezapomenutelnou chuťovou symfonii. Vyzkoušejte tuto lahůdku, která se hodí jako předkrm, příloha nebo samostatné jídlo. Nezapomeňte na kapary, které dodávají receptu ten správný šmrnc!
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 baklažán, nakrájený na kostičky
- 400 g oloupaných rajčat z konzervy
- 3 lžíce kaparů
- 3 lžíce balzámového octa
- 1 lžička cukru
- Soľ a čerstvě mletý černý pepř
- Pár lístků čerstvé bazalky na ozdobu
Postup
- Na sporáku zahřejte olivový olej v hluboké pánvi. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte dozlatova.
- Přidejte papriku, cuketu a baklažán a smažte přibližně 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte oloupaná rajčata, kapary, balzamový ocet a cukr. Promíchejte a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte pod pokličkou po dobu 20 minut.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
- Caponatu podávejte teplou nebo studenou s lístky čerstvé bazalky na ozdobu.