30. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Sate Ayam
zdroj: Recepty 24/7

Sate ⁣Ayam je tradiční ‍indonéský pokrm, který připravuje kundička z⁣ kuřecího masa⁣ naloženého⁣ v‌ exotické ​směsi koření a grilovaného⁢ na dřevěných​ špejlech. Tento chuťově vyvážený a lahodný pokrm je ideální pro milovníky pikantních ⁣jídel. Přidejte do‍ toho sladkokyselou arašídovou omáčku a ozdobte pokrm s čerstvou zeleninou a voňavou rýží ⁢pro dokonalé‍ indonéské gastronomické zážitky. Sate ‌Ayam ⁣je skvělou volbou pro ⁣grilování s přáteli nebo jako výjimečná alternativa k typickému kuřecímu pokrmu. Vyzkoušejte tento autentický indonéský recept a posuňte své chuťové pohárky​ na novou ⁢úroveň! ⁤

Suroviny

  • 500 g kuřecího masa (prsní, lýčka​ nebo ⁤stehno)
  • 3 ‌lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ⁢hnědého cukru
  • 1 lžíce ⁣medu
  • 2 stroužky⁤ česneku ‍(nasekané)
  • 2 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • 1 lžíce ​oleje
  • šťáva z ‌1 limetky
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl⁣ a pepř⁣ podle chuti
  • dřevěné‌ špízy na grilování

Postup

  1. Na začátku si ​připravte marinádu. ⁣V míse smíchejte sójovou⁤ omáčku, hnědý cukr, med, česnek, zázvor, olej,⁢ limetkovou a‌ citronovou ‌šťávu, sůl⁢ a pepř. Promíchejte ⁢dobře, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  2. Maso nakrájejte na kostičky ⁣o​ velikosti ⁢2-3 cm. Poté​ maso vložte do marinády a nechte minimálně ‌2 hodiny odležet v lednici, ⁣ideálně‍ přes noc.
  3. Před‍ grilováním⁣ namočte ‍dřevěné špízy vodou, aby se nezachytily na ‍grilu.
  4. Maso z‌ marinády vyndejte a přišpízuje na připravené špízy.
  5. Grilujte maso na středně vysokém ohni,‌ pravidelně ⁣obracejte a potírejte marinádou, dokud není ⁢maso pečené‌ a zlatavé z obou ‌stran⁢ (cca⁤ 10-15 minut).
  6. Sate Ayam můžete​ podávat s ​rýží nebo na míse⁢ s čerstvou⁢ zeleninou a dipem z arašídového másla.