2. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutné rizoto se šafránem je bohaté na křehký a aromatický dochut. Tento tradiční italský pokrm je připravený s kvalitním rýží Arborio, která je pozvolna vařená ve vývaru a obohacena šťavnatými sušenými houbami a dochucená šafránem. Tento recept je perfektní pro opravdové gurmány, kteří si rádi pochutnají na jedinečném spojení jemné chuti a výrazného aroma. Připravte si toto rizoto se šafránem a dejte svému jídelníčku novou úroveň.
Suroviny
- 250 g rýže na rizoto
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 0,1 g šafránu
- 100 ml bílého vína
- 100 g parmazánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pánvi rozpálíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidáme na drobno posekaný česnek a necháme spolu restovat zhruba 2 minuty.
- Přidáme rýži a zamícháme, než se rýže začne lehce lepšit k pánvi.
- Vlijeme víno a necháme zvolna vařit, dokud víno nezmizí.
- Postupně přidáváme horký zeleninový vývar, asi po 1/2 hrnku najednou, za stálého míchání.
- Po přibližně 15 minutách přidáme šafrán, který jsme předem namočili v malém množství horké vody.
- Pokračujeme ve vaření, dokud se rýže nezměkne, ale stále zůstane lehce al dente.
- Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán a ochutíme solí a pepřem podle potřeby.
- Servujeme ihned a dle chuti můžeme posypat nasekanou petrželkou nebo šťavnatými rajčaty.