11. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Rizoto s pečenou dýní
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte náš výjimečný recept na rizoto s pečenou dýní. Tento luxusní pokrm je překvapivě jednoduchý na přípravu a nabízí jedinečnou kombinaci chutí. Rizoto s pečenou dýní je perfektní volbou pro romantickou večeři nebo rodinný oběd. Zdravý a výživný pokrm, který si zamilujete.

suroviny

  • 1 malá hokkaido dýně
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200g rýže na rizoto
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 50g másla
  • 50g parmezánu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián

Postup

Nejprve si připravíme pečenou dýni.Dýni omyjeme, rozřízneme na polovinu a vydlabeme semena. Nakrájíme ji na menší kousky a dáme do pekáče.
Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a čerstvý tymián. Vše dobře promícháme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů
Celsia asi na 30-40 minut, dokud není dýně měkká a lehce zhnědla.

V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a na něm zesklovatíme nasekanou cibuli. Přidáme rýži a restujeme, dokud rýže neprosvítí. Postupně
přiléváme zeleninový vývar a za občasného míchání vaříme asi 15-20 minut, nebo dokud rýže není měkká a krémová.

Při vaření rýže si připravíme „dýňovou omáčku“. Půlku upečené dýně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku. Omáčku přidáme k rýži a
dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a případně ještě tymiánem.

Rizoto stáhneme z ohně, vmícháme máslo a nastrouhaný parmezán. Podáváme posypané nasekaným cerstvým tymiánem a s kousky pečené dýně jako
ozdobou.

Toto rizoto s pečenou dýní je vynikající pokrm plný podzimních chutí a jistě si ho zamilujete stejně jako já. Dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář