14. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
Rizoto s mořskými plody
zdroj: Recepty 24/7

Domácí italské rizoto s‌ mořskými plody⁢ je lahodné⁣ jídlo, které si zamilujete. V tomto receptu ‍se spojuje chutná rýže s plody moře‌ a ‌výraznými⁢ bylinkami, které zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si skvělou kombinaci mořských plodů⁣ v⁤ krémové ⁤rýži.

Suroviny:

  • 250g rýže na rizoto
  • 500g mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky​ česneku
  • 1 mrkev
  • 1 paprika
  • 1 ⁢lžíce olivového oleje
  • 500ml ⁢zeleninového vývaru
  • 80ml bílého⁢ vína
  • 1 lžička sušeného​ oregana
  • sůl a ‌pepř podle‌ chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Na⁢ pánvi rozehřejeme olivový olej ‍a​ orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a papriku.
  2. Přidáme mořské plody a restujeme, dokud nezezlátne.
  3. Přidáme ⁢rýži a necháme krátce restovat, dokud se rýže neprosklý.
  4. Přilijeme bílé víno a necháme vypařit alkohol.
  5. Postupně přiléváme zeleninový vývar a vaříme za občasného míchání, dokud rýže není měkká a všechna tekutina vsákla.
  6. Přidáme sušený ⁣oregano a dochutíme solí a pepřem.
  7. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.