21. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné rizoto s houbami a šafránem jako skvělou alternativu k tradičním italským variantám. Tento recept vám přinese bohatou chuť hříbků a jemnou aromatickou vůni šafránu. Nechte se okouzlit lahodnými kombinacemi chutí a připravte si skvělé rizoto snadno doma.
Suroviny:
- 250g arborio rýže
- 500g hub (např. žampióny nebo lanýže)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru
- špetka šafránu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobení
Postup:
- Na pánvi rozpálené na středním ohni osmahneme nasekanou cibuli a česnek na olivovém oleji.
- Přidáme nakrájené houby a restujeme dozlatova. Dochutíme solí a pepřem.
- Přidáme arborio rýži a promícháme, necháme rýži chvíli osmahnout.
- Zalijeme vínem a necháme vyvařit.
- Postupně přiléváme horký zeleninový vývar, každou dávku necháme vstřebat před přiléváním další.
- Přidáme šafrán a promícháme, necháme rýži vařit do měkka.
- Před podáváním dochutíme solí a pepřem, podáváme posypané nasekanou petrželkou.