19. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si lahodné rizoto s houbami a parmezánem, které dokonale spojuje krémovou konzistenci s bohatou chutí hub a jemností parmezánu. Tento recept je jednoduchý k přípravě a skvěle chutná jako hlavní jídlo nebo příloha k masu. Navrch můžete přidat čerstvé bylinky pro ještě intenzivnější chuťový zážitek.
Suroviny
- 200g arborio rýže
- 200g hub (např. žampiony nebo sušené houby)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100ml bílého vína
- 50g másla
- 50g parmezánu
- sůl, pepř, olivový olej
Postup
- Nejdříve si připravíme zeleninový vývar a necháme ho vařit na mírném ohni.
- Cibuli a česnek jemně nasekáme a osmahneme na pánvi s olejem.
- Přidáme na kostky nakrájené houby a restujeme je, dokud nezezlátnou.
- Přidáme arborio rýži a necháme ji chvíli restovat, dokud nezezlátnou okraje zrníček rýže.
- Postupně přiléváme bílé víno a vývar, přiléváme vždy až po vypaření předchozího množství.
- Mícháme a necháme rýži absorbovat tekutinu. Pokračujeme v přilévání vývaru, dokud není rýže měkká.
- Na závěr přidáme máslo a nastrouhaný parmezán, promícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Rizoto podáváme posypané nadrobno nasekanou petrželkou a eventuálně dalším parmezánem.