26. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chuťově bohaté rizoto s houbami, které vás okouzlí svou lahodnou kombinací jemného rýže, aromatických hub a sladké cibule. Uvářené s lahodným vývarem a dochucené česnekem a petrželkou, toto rizoto představuje dokonalý pokrm pro milovníky houbových specialit. Vyzkoušejte tento recept a připravte si dokonalé rizoto s houbami plné chuti a vůně.
Suroviny
- 250 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g rýže na rizoto
- 600 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g parmazánu
- sůl
- pepř
- olivový olej
- špetka sušeného tymiánu
- špetka sušeného rozmarýnu
Postup
- Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek nasekejte.
- Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a opékejte cibuli s česnekem, dokud nezezlátnou.
- Přidejte houby a osmažte je do měkka. Dochucujte solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem.
- Přidejte opláchnutou rýži a promíchejte tak, aby se rýže obalila olejem a kořením.
- Přilijte bílé víno a nechte všechno vypařit.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, asi 150 ml najednou, a promíchejte. Po každém přilití vypařte vývar a opakujte postup. Rýže by měla být al dente, tedy měkká, ale s omezováním odolnosti.
- Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán.
- Pokud je rizoto příliš husté, přidejte ještě trochu vývaru. Případně dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
- Servírujte teplé s čerstvým pečivem nebo salátem.