15. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Řízková parmigiana
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na skvělé a chutné jídlo plné italského charakteru? Připravte si lahodné řízky parmigiana!​ Tato klasická italská specialita spojuje křupavě smažené telecí ‌řízky​ s plátky čerstvé​ mozzarelly a rajčatovou omáčkou. S přídavkem ⁤výrazného parmezánu a bazalky získáte dokonalou kombinaci chutí. Podávejte s těstovinami nebo křupavým chlebem a užijte ⁤si luxusní⁢ italskou večeři.

Suroviny

  • 4 kusy kuřecích řízků
  • 150 ⁣g ‍strouhankové strouhanky
  • 100 ‍g‍ Parmazánu, nastrouhaného
  • 2‍ vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • 200 g ⁢rajčatové omáčky
  • 200 g mozzarelly, nastrouhané

Postup

  1. Nejprve si připravíme řízky. Každý kuřecí řízek osolíme a opepříme⁤ podle chuti.
  2. Ve dvou mělkých talířích si připravíme⁤ obalovací⁤ směs. V jednom talíři smícháme strouhankovou strouhanku s nastrouhaným Parmazánem. V druhém talíři rozšleháme vejce. ​
  3. Řízky nejprve obalíme ‍ve⁣ směsi z vejce, ‍poté je obalíme v‍ strouhankové směsi s Parmazánem. Důkladně⁢ je otočíme, aby byly řízky ze všech stran obalené.⁣
  4. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky smažíme z obou stran ‍dozlatova. Hotové řízky odložíme na talíř s⁤ papírovou ‌utěrkou, aby se zbavily⁤ přebytečného oleje.⁤
  5. Pečeme si rajčatovou omáčku. Do‌ menšího hrnce přidáme rajčatovou omáčku‌ a zahříváme ji ​na mírném ‍ohni. Můžeme ⁣ji dochutit podle chuti ​bylinkami, ⁣solí a pepřem.
  6. Pečící misku vymažeme máslem a ⁢do ní vložíme připravené řízky. Na každý řízek položíme plátky nastrouhané⁤ mozzarelly.
  7. Misku s řízky ‌a‍ mozzarellou dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut, nebo dokud se⁣ sýr​ neroztaví a nezačne lehce hnědnout.
  8. Hotovou ‍řízkovou parmigianu můžeme podávat horkou⁤ s rajčatovou ⁣omáčkou a rýží nebo bramborovou kaší.