13. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chuťově bohatý a lahodný recept na risotto se špenátem a Parmezánem. Tento klasický italský pokrm je připravený s arboriem rýží, která je vařená v aromatickém vývaru a postupně obohacována špenátem a lahodným Parmezánem. Výsledkem je krémová a plná chuti příloha, která lahodí jak jako samostatné jídlo, tak jako doprovod k masu či rybám. Připravte si tuto exkluzivní specialitu a nechte se unést jejím jedinečným rozkoším.
Suroviny
- 2 šálky arborio rýže
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 300 g mraženého špenátu
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky bílého vína
- ½ šálku strouhaného Parmezánu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Smažte cibuli do zlatova.
- Přidejte nastrouhaný česnek a rýži. Smažte rýži asi 2 minuty, než začne světlouhně zlátnout.
- Přilijte bílé víno a vařte za stálého míchání, dokud víno nevypaří.
- Postupně přilévejte horký vývar lžící po lžíci, za stálého míchání. Přidávejte další lžíce vývaru a vařte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu.
- Přidejte mražený špenát a pokračujte v míchání a vaření, dokud se špenát nerozloží a nezahřeje.
- Ztlumte oheň a za stálého míchání přidejte máslo a strouhaný Parmezán. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte okamžitě a posypeme dalším Parmezánem na ozdobu.