23. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Risotto alla milanese je klasický italský recept na smetanové rizoto s ochucením šafránem. Naučte se, jak připravit lahodné a krémové rizoto alla milanese doma a okouzlete své chuťové buňky italskou kuchyní. Buon appetito!
Suroviny
- 250 g arborio rýže
- 1 cibule
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- 1 litr hovězího vývaru
- 50 g másla
- 50 g parmazánu
- krokusové nitičky nebo šafrán
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, šalotku a prolisovaný česnek.
- Přidejte rýži a nechte ji chvíli restovat, až se začne lehce sklovat.
- Zalijte bílým vínem a vařte, dokud víno nevypaří.
- Postupně přilévejte hovězí vývar a neustále míchejte, až je rýže krémová a má správnou konzistenci.
- Přidejte krokusové nitičky nebo šafrán, který dává risottu typickou žlutou barvu.
- Vyvařte vše do měkka a přidejte máslo, nastrouhaný parmazán a promíchejte.
- Případně dochuťte solí a pepřem a podávejte horké.