
Vyzkoušejte tento autentický recept na římský krémový dezert Tiramisu. Slehčený mascarpone, silná káva a kakaový prášek vytvoří dokonalou chuťovou harmonii. Vhodný pro oslavu nebo jako luxusní dezert po nedělním obědě.
Tiramisu je tradiční italský dezert, jehož název můžeme přeložit jako „povzbud(it) mě“, což odkazuje na jeho silnou chuť. Skládá se z více vrstev piškotů nasáklých espressu a likérem Amaretto, se směsí salkových žloutků, cukru a mascarpone, posypané holandským kakaem. Pokud jste milovník kávy a krémových dezertů, je to pro vás ten pravý dezert.
Suroviny
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 500 g sýru mascarpone
- 200 ml silného espressa
- 200 g piškotů
- 70 ml likéru Amaretto
- holandské kakao na posyp
Postup
Nejprve si připravíme kávu a necháme ji vychladnout. Během toho oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a poté přidáme mascarpone. Mascarpone je třeba přidávat pomalu a v malých dávkách,neustále míchat,abychom získali hladký a krémový mix.
Bílky ušleháme na tuhý sníh a poté je opatrně vmícháme do krému. Je třeba být velmi opatrný,aby sníh nespadl a krém zůstal našlehaný a lehký.
Piškoty namočíme do kávy smíchané s likérem Amaretto, ale jen na okamžik, aby nebyly příliš mokré. Likér Amaretto dodá dezertu jemnou mandlovou příchuť, která se skvěle snoubí s kávou a mascarpone. Pokud nemáte Amaretto, můžete ho nahradit Marsalou, brandy nebo rumem, nebo ho úplně vynechat, pokud preferujete nealkoholickou variantu.
Poté vrstvíme piškoty a krém do formy, začneme a skončíme krémem.Tak se do jednotlivých vrstev dostane dostatek vlhkosti z vrstvy, která je nad nimi. Nahoře posypeme holandským kakaem a necháme v chladničce aspoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc, aby se všechny chutě propojily a dezert získal svou typickou strukturu.
Tiramisu je krémový, sytý a zároveň jemný dezert, který je oblíbený nejen v itálii, ale na celém světě. Přestože se připravuje z jednoduchých surovin, výsledek je vždy impozantní a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet.
Není nic lepšího, než zakončit pěkný večer s přáteli nebo rodinou sklenkou dobrého vína a talířem tohoto lahodného dezertu. Takže neváhejte a připravte si doma toto malé italské dobrodružství. Buon appetito!

