2. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Rigatoni alla Norma – klasický italský recept plný okouzlujících chutí. Tento autentický sicilský pokrm je vyroben z lahodných těstovin rigatoni, směsi smaženého ačarovaného lileku, rajčatové omáčky a syrového ricotty. Rigatoni alla Norma je zaručeně recept, který potěší vaše chuťové buňky a nadchne všechny milovníky italské kuchyně. Vyzkoušejte ho ještě dnes a nechte se unést typickou sicilskou kulturou!
Suroviny
- 400g rigatoni těstovin
- 400g oloupaných rajčat (plechovka)
- 1 lilek
- 50g ricotty
- 50g Parmezánu
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý bazalkový list na ozdobu
Postup
- Na sporáku nebo vařiči přiveďte vodu k varu a osolte ji. Vařte těstoviny podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
- Mezitím připravte omáčku. Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Smažte ho krátce, dokud nezačne vonět.
- Přidejte oloupaná rajčata a rozmačkejte je vidličkou. Vařte omáčku na mírném ohni asi 10 minut, aby se zhoustla a propojily se příchutě.
- Lilek nakrájejte na plátky a posolte ho. Na grilu nebo grilovací pánvi s párkaplékem opečte lilek z obou stran, dokud není měkký a získá zlatohnědou barvu.
- Do omáčky přidejte ricottu a promíchejte, dokud se nerozpustí a omáčka nebude krémová.
- Přidejte vařené rigatoni těstoviny do omáčky a promíchejte, aby se všechny chuti spojily. Případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
- Na talíře rozdělte těstoviny s omáčkou a přidejte opečené lilkové plátky na vrch. Na závěr posypte nastrouhaným Parmezánem a ozdobte bazalkovým lístkem.
- Servírujte okamžitě a pochutnávejte si na lahodném italském jídle!