23. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Miso polévka s tofu je lahodná a zdravá japonská specialita, kterou si můžete snadno připravit i doma. V tomto receptu se dozvíte, jak udělat tu správnou miso polévku plnou výrazných chutí. Kombinace pikantní pasty miso, zdravého tofu, zeleniny a dalších ingrediencí spolu vytváří harmonickou rovnováhu chutí. Navíc je tato polévka vhodná i pro vegetariány a vegany. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kulinářský zážitek plný exotických chutí.
Suroviny
- 300 g tofu
- 3 lžíce miso pasty
- 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- 4 houby shitake, nakrájené na plátky
- 1 korek čerstvé zeleně (např. cibulka, koriandr nebo petržel)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 lžička sezamového oleje
Postup
- Na pánvi rozehřejte sezamový olej a přidejte tofu nakrájené na kostičky. Smažte, dokud nebudou křupavé a zlatě hnědé.
- V hrnci smíchejte miso pastu s hovězím nebo zeleninovým vývarem, dokud se pasta rozpustí.
- Přidejte do hrnce plátky houbek shitake, sójovou omáčku, česnek a zázvor. Povarte asi 10 minut, dokud se houby nezměknou.
- Nakonec přidejte smažené tofu a nechte polévku povařit ještě 5 minut.
- Před podáváním ozdobte čerstvou zelení a podávejte teplou.