8. 11. 2025
Autor: Olga Vařilová
Ratatouille z jihofrancouzské Provence
zdroj: Recepty 24/7


Vychutnejte si autentický recept na Ratatouille přímo z ‌kuchyně jihofrancouzské Provence. ⁤Tento tradiční pokrm přináší explozi chutí pomocí čerstvých zelenin ako je lilek,‌ cuketa a⁣ paprika. Perfektní volba pro vegetariány a milovníky středomořské kuchyně.Vyzkoušejte ⁣tento jednoduchý⁣ recept a vnesete‌ do své‍ kuchyně nádech Francie.

Ratatouille je klasické jídlo⁢ jihofrancouzské Provensálska, které je⁣ vyrobené z pestrobarevného‌ ovoce a zeleniny, včetně baklažánů,⁢ cuket,⁤ barevných paprik, cibule a⁤ rajčat.Toto jídlo je stejně krásné, jak vypadá, a ⁢je plné⁢ chutí a aromat ‍Provensálska, včetně česneku, tymiánu a bazalky.⁣ Níže⁤ je uveden podrobný recept ‌na přípravu tohoto úžasného jídla.

Suroviny

  • 2 malé nebo⁣ 1 velký baklažán
  • 2 malé ​nebo 1 velká cuketa
  • 1 žlutá‌ paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 velká rajčata
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3⁣ lžíce olivového⁣ oleje
  • 1 lžička ⁣čerstvého tymiánu nebo⁣ 1/4⁤ lžičky sušeného
  • 1 lžička‌ čerstvé‍ bazalky nebo ​1/4 lžičky sušené

Postup

1. Nejprve‌ připravte všechnu‌ zeleninu. Baklažány a cukety nakrájejte na kousky o velikosti 1⁣ cm. Papriky ⁢očistěte od semínek a nakrájejte na ‍kousky o velikosti⁤ 1 cm. ⁣Cibuli nakrájejte na tenké plátky a česnek nasekejte⁤ na jemno. Rajčata nakrájejte na kousky o velikosti 1 cm.

2. V pánvi na středně‌ vysoké teplotě zahřejte lžíci olivového oleje. Přidejte baklažány ⁤a‌ osolte.‌ Restujte je, dokud nejsou měkké ‍a ‍zlaté, ‌to by mělo‌ trvat asi ‍10 minut. ‌Pak je přeneste do misky.

3. V ‍téže pánvi zahřejte další ‌lžíci⁢ olivového oleje a ​přidejte‌ cukety. ​Osolte⁣ a orestujte ⁢je, dokud nejsou měkké​ a zlaté, to by mělo trvat asi 10 minut. Přeneste je do misky k baklažánům.

4. V téže pánvi zahřejte poslední lžíci⁤ olivového‍ oleje a přidejte papriky,cibuli a česnek. Restujte je, dokud cibule není měkká a průhledná, to⁣ by mělo trvat asi 10 minut.

5. K ‍pánvi přidejte nasekaná​ rajčata, sůl, pepř a‍ tymián. ‍Zamíchejte a vařte, ‍dokud rajčata⁢ nezačnou uvolňovat ​svou⁢ šťávu, ‌to by mělo trvat asi 5 minut.

6. K ⁢rajčatům přidejte opečené baklažány ⁣a cukety. Zamíchejte a ‌nechte vařit na mírném ohni⁢ s pokličkou, dokud zelenina nezačne být velmi měkká,​ to by⁢ mělo trvat ⁤asi 20 minut.

7. ​Odstraňte pokličku,zvyšte teplotu na střední a vařte dál,dokud se většina šťávy neodpaří,to by ​mělo trvat asi 10 minut. Ochutnejte⁣ a podle potřeby přidejte sůl a pepř.

8. Na‍ konci vaření přidejte bazalku a dobře ⁢promíchejte. Ratatouille podávejte horké,⁤ teplé nebo studené, podle ⁤vašeho vkusu.

Ratatouille je⁣ vynikající jako příloha ⁤k masu⁣ nebo rybě,⁣ jako‌ omáčka ⁢k těstovinám nebo⁣ jako hlavní chod​ pro vegetariány. Toto jídlo ⁤je ještě lepší druhý ​den,když se chutě zeleniny a bylinek ⁣ještě více propojí. Doufám, že vám tento recept⁤ pomůže připravit skvělý ratatouille, tak⁢ jak ‍je vaří v jihofrancouzské Provensálsku.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář