
Vychutnejte si autentický recept na Ratatouille přímo z kuchyně jihofrancouzské Provence. Tento tradiční pokrm přináší explozi chutí pomocí čerstvých zelenin ako je lilek, cuketa a paprika. Perfektní volba pro vegetariány a milovníky středomořské kuchyně.Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a vnesete do své kuchyně nádech Francie.
Ratatouille je klasické jídlo jihofrancouzské Provensálska, které je vyrobené z pestrobarevného ovoce a zeleniny, včetně baklažánů, cuket, barevných paprik, cibule a rajčat.Toto jídlo je stejně krásné, jak vypadá, a je plné chutí a aromat Provensálska, včetně česneku, tymiánu a bazalky. Níže je uveden podrobný recept na přípravu tohoto úžasného jídla.
Suroviny
- 2 malé nebo 1 velký baklažán
- 2 malé nebo 1 velká cuketa
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 velká rajčata
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného
- 1 lžička čerstvé bazalky nebo 1/4 lžičky sušené
Postup
1. Nejprve připravte všechnu zeleninu. Baklažány a cukety nakrájejte na kousky o velikosti 1 cm. Papriky očistěte od semínek a nakrájejte na kousky o velikosti 1 cm. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a česnek nasekejte na jemno. Rajčata nakrájejte na kousky o velikosti 1 cm.
2. V pánvi na středně vysoké teplotě zahřejte lžíci olivového oleje. Přidejte baklažány a osolte. Restujte je, dokud nejsou měkké a zlaté, to by mělo trvat asi 10 minut. Pak je přeneste do misky.
3. V téže pánvi zahřejte další lžíci olivového oleje a přidejte cukety. Osolte a orestujte je, dokud nejsou měkké a zlaté, to by mělo trvat asi 10 minut. Přeneste je do misky k baklažánům.
4. V téže pánvi zahřejte poslední lžíci olivového oleje a přidejte papriky,cibuli a česnek. Restujte je, dokud cibule není měkká a průhledná, to by mělo trvat asi 10 minut.
5. K pánvi přidejte nasekaná rajčata, sůl, pepř a tymián. Zamíchejte a vařte, dokud rajčata nezačnou uvolňovat svou šťávu, to by mělo trvat asi 5 minut.
6. K rajčatům přidejte opečené baklažány a cukety. Zamíchejte a nechte vařit na mírném ohni s pokličkou, dokud zelenina nezačne být velmi měkká, to by mělo trvat asi 20 minut.
7. Odstraňte pokličku,zvyšte teplotu na střední a vařte dál,dokud se většina šťávy neodpaří,to by mělo trvat asi 10 minut. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
8. Na konci vaření přidejte bazalku a dobře promíchejte. Ratatouille podávejte horké, teplé nebo studené, podle vašeho vkusu.
Ratatouille je vynikající jako příloha k masu nebo rybě, jako omáčka k těstovinám nebo jako hlavní chod pro vegetariány. Toto jídlo je ještě lepší druhý den,když se chutě zeleniny a bylinek ještě více propojí. Doufám, že vám tento recept pomůže připravit skvělý ratatouille, tak jak je vaří v jihofrancouzské Provensálsku.



