
Objete si skvělý francouzský recept na ratatouille z čerstvé zeleniny.Jednoduchý a zdravý pokrm plný vitaminů, skvělý pro vegetariány a vegany. Podrobný postup s fotografiemi.
„Ratatouille“ je tradiční francouzské jídlo, které odhaluje všechny chutě a vůně Středomoří. Tato barevná směs čerstvé zeleniny je dokonalým příkladem jednoduchosti a přirozenosti středomořské kuchyně. Příprava trvá jen pár minut a výsledkem je zdravý a chutný pokrm, který osloví i nejnáročnější gurmány. Bez ohledu na to, zda jste vegetarián nebo ne, určitě byste měli vyzkoušet tento recept na „Ratatouille z čerstvé zeleniny“, který je sledován níže.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, nakrájené na jemno
- 1 malý baklažán, nakrájený na kostičky
- 1 menší cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 2 středně velké rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžička černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregána
- 1/2 lžičky drcené červené papriky
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky
Postup
Ratatouille začneme přípravou zeleniny. Baklažán, cuketu a papriku nakrájíme na stejně velké kostičky, cca 1 cm. Stejně postupujeme i u rajčat, avšak těm odstraníme předem semínka. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli. Osmažíme ji dozlatova, poté přidáme česnek. Po minutě přidáme baklažán a cuketu. Důkladně promícháme a smažíme 5-7 minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.
Přidáme papriku a rajčata, osolíme, opepříme a přidáme sušené bylinky. Podle chuti můžeme přidat i drcenou červenou papriku pro pikantnější chuť. Vše důkladně promícháme a necháme dusit asi 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne podle naší chuti.
Před podáváním ratatouille posypeme čerstvě nasekanou petrželkou a bazalkou. Podáváme buď jako samostatné jídlo s kouskem pečiva, nebo jako přílohu k masu. Ratatouille je výborné i vychlazené, takže můžeme připravit větší množství a mít ho připravené v lednici jako rychlý a zdravý oběd nebo večeři.
Ratatouille rozhodně stojí za vyzkoušení – je to skvělý způsob, jak využít letní zeleninu a zároveň se pokochat chutěmi a vůněmi Středomoří. Jde o velmi flexibilní pokrm, který můžeme upravit podle našich chutí a přání. Můžeme do něj přidat například i olivy, kapary nebo různé druhy bylinek. Také můžeme upravit množství zeleniny podle toho, co máme zrovna po ruce nebo co zrovna roste na naší zahrádce. Ratatouille je tak skvělou volbou pro všechny, kdo milují čerstvou zeleninu a středomořskou kuchyni.

