26. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Ratatouille z čerstvé zeleniny
zdroj: Recepty 24/7


Objete ⁣si skvělý francouzský recept‌ na ratatouille z čerstvé zeleniny.Jednoduchý a zdravý ‌pokrm plný vitaminů, skvělý pro vegetariány a vegany. Podrobný postup s fotografiemi.

„Ratatouille“ je⁣ tradiční francouzské jídlo, které odhaluje všechny chutě a vůně Středomoří. Tato barevná směs ⁣čerstvé zeleniny‌ je dokonalým⁤ příkladem jednoduchosti a přirozenosti středomořské kuchyně. Příprava trvá jen pár ⁤minut a výsledkem je zdravý a chutný pokrm, ​který osloví ⁢i nejnáročnější gurmány. Bez ohledu ‌na to, zda jste vegetarián nebo ne, určitě byste měli​ vyzkoušet tento recept‍ na „Ratatouille z⁢ čerstvé zeleniny“, který je sledován níže.

Suroviny

  • 2 lžíce olivového‍ oleje
  • 1 cibule, nakrájená na‌ jemno
  • 2 stroužky⁤ česneku, nakrájené na jemno
  • 1‌ malý ‌baklažán, nakrájený na kostičky
  • 1‌ menší cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 středně velké rajčata, nakrájená na‍ kostičky
  • 1 lžička ‍soli
  • 1/2 lžička černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1⁢ lžička sušeného⁤ oregána
  • 1/2 lžičky ⁣drcené červené ​papriky
  • 2 lžíce čerstvě ⁤nasekané petrželky
  • 1 lžíce ​čerstvě nasekané bazalky

Postup

Ratatouille začneme přípravou zeleniny. Baklažán, cuketu a papriku nakrájíme na stejně⁤ velké kostičky, ​cca 1 cm. Stejně postupujeme⁢ i u rajčat, avšak těm odstraníme‍ předem semínka. Cibuli a⁢ česnek nakrájíme nadrobno.

Na ​velké ⁢pánvi⁢ rozehřejeme olivový olej ⁢a přidáme cibuli. Osmažíme‍ ji dozlatova, poté přidáme česnek. Po minutě přidáme baklažán a‍ cuketu. ‍Důkladně ‌promícháme​ a ⁤smažíme 5-7 minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.

Přidáme papriku a rajčata, osolíme, opepříme‌ a ​přidáme sušené bylinky. Podle chuti můžeme přidat i drcenou červenou papriku pro ‍pikantnější chuť. Vše důkladně ⁢promícháme a necháme dusit asi 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne podle naší‍ chuti.

Před podáváním ⁤ratatouille posypeme čerstvě nasekanou​ petrželkou a bazalkou. ​Podáváme buď jako samostatné jídlo s⁣ kouskem pečiva, nebo jako přílohu k masu. Ratatouille ⁤je ​výborné i vychlazené, takže můžeme připravit větší množství a mít ho připravené v lednici ‌jako rychlý a zdravý oběd nebo večeři.

Ratatouille rozhodně stojí za vyzkoušení – je to skvělý způsob, jak využít letní zeleninu a zároveň se pokochat chutěmi a vůněmi Středomoří. Jde o velmi flexibilní pokrm, který ‍můžeme⁤ upravit podle našich⁤ chutí⁣ a přání. Můžeme do něj přidat například i olivy, kapary nebo různé‍ druhy ⁤bylinek. Také můžeme upravit množství zeleniny podle toho, ​co máme zrovna po ⁤ruce nebo co zrovna roste na naší zahrádce. Ratatouille je⁣ tak⁤ skvělou volbou pro všechny, kdo milují čerstvou zeleninu a‌ středomořskou kuchyni.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář