17. 11. 2025
Autor: Olga Vařilová
Ratatouille s červeným vínem
zdroj: Recepty 24/7






Vyzkoušejte náš ⁤recept⁣ na ‌klasickou Ratatouille s červeným vínem. Staňte se mistrem⁤ ve francouzské ⁤kuchyni díky jednoduchým krokům a vyváženému mixu zeleniny a koření. Ratatouille ‍je ⁣ideální jako zdravé vegetariánské jídlo nebo bohatá příloha k masu.

„Paris je známý ⁣pro svou vysokou gastronomii a jedním z ‌našich nejoblíbenějších‌ francouzských ⁤pokrmů je Ratatouille. ⁤Tento​ klasický pokrm z provence je skvělým způsobem, jak oslavit lásku k ​zelenině. A k tomu, co by mohlo být lepší než sklenka červeného vína? tento recept na Ratatouille s červeným⁢ vínem ⁢je dokonalým pokladem ‌pro víkendové večeře.“

Suroviny

  • 1 ⁤aubergine
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 2 střední cibule
  • 4‌ zralá rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného tymiánu
  • 1 lžička drceného rozmarýnu
  • 1 přepo silnějšího červeného vína
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup

začátkem přípravy ⁣Ratatouille s červeným vínem⁢ je příprava zeleniny. ⁢Aubergine‍ a‍ cuketu ‍nakrájejte na kostky. Papriku očistěte ‍od⁤ semínek ⁤a také nakrájejte na⁤ kostky.Cibule nakrájejte na ⁢tenké plátky a rajčata na kostičky.

Předehřejte‌ troubu⁢ na 180 stupňů celsia. Na pánev ⁢dejte olivový olej a zahřejte ho.⁢ Přidejte ‌česnek a cibuli,osolte a​ opepřete a⁣ smažte,dokud ​nejsou cibule ‌sklovité.⁣ To by mělo trvat asi 5 ⁢minut.

Poté přidejte papriku a smažte dalších 5 minut. ‍Přidejte aubergine a ⁤cuketu, další lžičku soli a půl lžičky pepře.Přidejte tymián a rozmarýn a orestujte zeleninu dalších 5 ⁤minut.

nyní ‌přidejte rajčata a víno. ⁣Přiveďte ⁣k varu, pak snižte teplotu a nechte jídlo dusit dalších 15 minut. Občas promíchejte, aby⁢ se zelenina nespálila.

Po⁤ 15‍ minutách by ​měla​ být​ zelenina měkká a šťavnatá a⁢ víno by mělo být zredukováno na polovinu. ⁣Pokud je to potřeba, můžete‌ přidat ‌trochu vody nebo ⁣vína. ​V každém případě by měla být‍ zelenina dobře pokryta omáčkou.

Teď je čas​ na finalizaci. Přeneste směs‌ do pekáčku a pečte‌ v předehřáté ‍troubě po dobu 15⁣ minut, nebo dokud není zelenina zcela měkká a ⁤omáčka se neredukovala‌ na ⁤polovinu. Před podáváním nechte ​Ratatouille odpočívat na ⁣vařečce po dobu⁤ 5 ‍minut.

Při​ servírování ‌si můžete přidat kousky bagety nebo ⁤jiného oblíbeného pečiva, aby si ‍hosté mohli namočit chleba do lahodné omáčky. Toto jídlo ​je také skvělé jako ​příloha k grilovanému masu nebo rybám.

Tím je Ratatouille s červeným vínem hotové. ⁤Dobrou chuť!