13. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Ratatouille s bazalkou.
zdroj: Recepty 24/7

Ratatouille s bazalkou je lahodné francouzské jídlo plné syrových zelenin, které si získá srdce všech ⁢milovníků kuchyně. Tento recept kombinuje plátky baklažánu, cukety, papriky a rajčat‍ s jedinečnou‍ vůní bazalky, která jim dodává dokonalou chuťovou harmonii.⁢ Ratatouille je jednoduché k‌ přípravě a může být ⁣slavnostním ⁢hlavním chodem, ⁢nebo ještě lepší jako příloha k ⁣pečenému masu nebo pečenému kuřeti. Připravte si toto osvěžující jídlo s kousky lahodných ​zelenin, ‌které zaručeně ohromí vaše chuťové buňky.

Suroviny

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1‌ cibule, nakrájená na plátky
  • 2 papriky, nakrájené na proužky
  • 2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 2 baklažány, ⁤nakrájené na kostičky
  • 4 rajčata, nakrájená na plátky
  • 4 ​stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • Čerstvý bazalkový listí na posypání
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Na pánvi si rozpalte olivový olej a ‌orestujte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  2. Přidejte papriky a nechte je⁢ chvíli restovat, dokud nezměknou.
  3. Přidejte ​cukety a baklažány a smažte je, dokud lehce nezhnědnou.
  4. Přidejte rajčata, oregano a bazalku⁤ a míchejte, dokud se suroviny dobře spojí.
  5. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody.
  6. Pokud je směs příliš vodnatá, můžete jí nechat chvíli vařit, dokud se excessní tekutina neodpaří.
  7. Přidávejte sůl a pepř podle své chuti.
  8. Nechte směs vařit asi 15-20‌ minut, aby se příchutě propojily.
  9. Servírujte s čerstvým bazalkovým listím na posypání.