20. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Rajské plněné baklažány
zdroj: Recepty 24/7

Rajské⁣ plněné baklažány jsou dokonalé vegetariánské jídlo ⁢plné chuti a ⁢výživy. Tato lahodná ‍a zdravá ⁣alternativa k masu vás⁢ ohromí. Plněné baklažány jsou nádherně aromatické, ⁢díky rajčatovému základu, obohacenému o bylinky a​ sýr. Kromě toho, že je tato​ veganská ⁤verze jednoduchá k přípravě, ‍je také skvělý způsob, ‍jak ‌využít sezónních plodin. ‌Zkuste tento ⁢recept ‌a rozšiřte​ svůj jídelníček ⁣o chutný a zdravý pokrm.⁤

Suroviny

  • 2 baklažány
  • 200 g mletého masa (hovězího ⁢nebo vepřového)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • 100 g strouhaného sýru
  • 1 vejce
  • 1 ‌lžička sušeného oregana
  • sůl⁤ a ⁤pepř dle ‌chuti
  • olivový ⁢olej ⁢na pečení

Postup

  1. Nejprve si ⁤připravíme baklažány. Baklažány umyjeme a rozřízneme ‍je na⁢ poloviny. Na pečicím‌ plechu je pokapeme olivovým olejem⁢ a pečeme ⁣ve‌ vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud nezměknou.
  2. Mezitím si⁢ připravíme ⁣nadílku. Na pánvi rozpálíme trochu olivového ⁣oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme mleté maso ​a osmahneme ho ‍dozlatova.
  3. Poté přidáme na kostičky‍ nakrájené rajče a oregano. Vaříme ještě pár minut, ‌dokud se⁣ rajče⁣ nerozpadne. Ochutíme solí a pepřem.
  4. Vykrojíme z polovin pečených baklažánů dužinu a⁣ přidáme ji ‌do nadílky. ​Přidáme ⁤také sýr a vejce. ‌Vše dobře promícháme.
  5. Plníme⁢ baklažánové ‍poloviny připravenou ⁢nadílkou.
  6. Pokládáme plněné​ baklažány na ‍pečicí plech ⁤a​ pečeme je ještě asi‍ 20⁤ minut, dokud⁢ sýr neztuhne a‌ nezačne se ruměnit.
  7. Hotové plněné baklažány ‍můžeme podávat⁤ samostatně nebo ⁢jako‍ přílohu k⁤ masu či salátu.