20. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Rajské plněné baklažány jsou dokonalé vegetariánské jídlo plné chuti a výživy. Tato lahodná a zdravá alternativa k masu vás ohromí. Plněné baklažány jsou nádherně aromatické, díky rajčatovému základu, obohacenému o bylinky a sýr. Kromě toho, že je tato veganská verze jednoduchá k přípravě, je také skvělý způsob, jak využít sezónních plodin. Zkuste tento recept a rozšiřte svůj jídelníček o chutný a zdravý pokrm.
Suroviny
- 2 baklažány
- 200 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 rajče
- 100 g strouhaného sýru
- 1 vejce
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej na pečení
Postup
- Nejprve si připravíme baklažány. Baklažány umyjeme a rozřízneme je na poloviny. Na pečicím plechu je pokapeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud nezměknou.
- Mezitím si připravíme nadílku. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a osmahneme ho dozlatova.
- Poté přidáme na kostičky nakrájené rajče a oregano. Vaříme ještě pár minut, dokud se rajče nerozpadne. Ochutíme solí a pepřem.
- Vykrojíme z polovin pečených baklažánů dužinu a přidáme ji do nadílky. Přidáme také sýr a vejce. Vše dobře promícháme.
- Plníme baklažánové poloviny připravenou nadílkou.
- Pokládáme plněné baklažány na pečicí plech a pečeme je ještě asi 20 minut, dokud sýr neztuhne a nezačne se ruměnit.
- Hotové plněné baklažány můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masu či salátu.