14. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Rajská polévka s barevnou zeleninou – lahodný recept plný vitaminů a chutí. Kombinace rajčat, paprik a dalších čerstvých zeleninových ingrediencí přináší do této polévky osvěžující a lahodnou chuť. Jeho výrazná barva a bohatý obsah antioxidantů přispívají k vašemu zdraví. Připravte si tuhle rychlou a chutnou polévku, která je ideálním pokrmem nejen pro vegetariány, ale pro všechny, kteří si chtějí dopřát lehký, vyvážený a zároveň lahodný oběd nebo večeři. Sledujte náš jednoduchý recept a užijte si rajskou osvěžující polévku s barevnou zeleninou!
Suroviny
- 1 velká cibule
- 2 středně velké mrkve
- 1 středně velký brambor
- 1 paprika (červená nebo žlutá)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 litry vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 1 lžička sušeného bazalku
- ½ lžičky sušeného oregana
- špetka chilli papriček (volitelné)
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej.
- Cibuli nasekejte nadrobno a přidejte na pánvičku. Osolte a opečte dozlatova.
- Papriku nakrájejte na drobné kousky a přidejte k cibuli. Pečte 3-4 minuty.
- Mrkev i brambor oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte na pánvičku ke cibuli a paprice a opečte asi 5 minut.
- Přidejte rajčatový protlak, krájená rajčata s šťávou, cukr, sůl, pepř, bazalku, oregano a chilli papričky (pokud používáte).
- Míchejte a vařte 2-3 minuty.
- Přidejte vývar a vařte na středním ohni asi 20-25 minut, dokud zelenina není měkká.
- Před podáváním polévku osolte a okořeňte dle potřeby.