25. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Rajčatový dahl s kari
zdroj: Recepty 24/7

Nechte se unést exotickými chutěmi s naším ⁤receptem na rajčatový dahl s kari. Tato lahodná indická specialita⁢ je plná bohatých kořeněných příchutí a‌ zdravých ingrediencí jako jsou čočka, rajčata ⁣a‌ kari. Rajčatový dahl s kari je nejen chutný, ale⁣ také snadno připravitelný a vyživující pokrm, který vás zahřeje i na chladných dnech. Vyzkoušejte tento vegetariánský recept a objevte novou dimenzi indické kuchyně.

Suroviny

  • 1 a 1/2 hrnku ‌červených šošovic
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 cibule, nasekaná na drobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobno
  • 2 cm ‍kousek zázvoru, nastrouhaný
  • 1 lžička mletého​ kari ⁢koření
  • 1 lžička ​mletého kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 ​lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky červené papriky (volitelné)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl dle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr ‌na ⁤ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Šošovice důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je namočené ve vodě minimálně 1 hodinu.
  2. V hrnci zahřejte olej a osmahněte cibuli, česnek a zázvor, dokud nezačnou ‍lehce hnědnout.
  3. Přidejte všechna dochucovadla – kari koření, kurkumu, kmín, koriandr, skořici, kardamom a červenou papriku (pokud používáte) – ‌a smažte je ‍společně s cibulí, česnekem a zázvorem asi 1⁤ minutu, aby se uvolnily jejich vůně.
  4. Přidejte​ namočené šošovice a konzervovaná rajčata. Dobře‌ promíchejte.
  5. Přilijte kokosové mléko, přidejte sůl podle chuti a nechte směs vařit přibližně ⁤30-40 minut, dokud šošovice ‍nejsou měkké a vařené.
  6. Pokud je dahl příliš hustý,⁤ přidejte trochu⁢ vody a promíchejte.
  7. Pokud máte rádi jemnou konzistenci, můžete dahl po​ uvaření⁢ rozmixovat pomocí mixéru nebo paličkou na kaši.
  8. Podávejte horký dahl se zelenou rýží nebo plackami naan a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.