13. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si osvěžující dýňovou polévku s bohatým rajčatovým základem. Tato lahodná česká specialita je plná chuti a vitamínů. S přídavkem čerstvého bazalkového listu a smetany si recept na rajčatovou dýňovou polévku zaslouží místo na vašem jídelníčku. Připravte si ho dnes a objevte jednoduchou cestu k zdravému a chutnému obědu.
Suroviny
- 1 kg dýně
- 500 g rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu
Postup
- Na pánvi si rozpálíme olivový olej a osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme na kousky nakrájenou dýni a rajčata. Promícháme a dusíme asi 5 minut.
- Přidáme vývar, zakryjeme a vaříme asi 20 minut, dokud se dýně a rajčata změknou.
- Směs rozmixujeme pomocí mixéru na jemnou konzistenci.
- Přelijeme do hrnce a ohřejeme. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti a promícháme.
- Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.