13. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Rajčatová dýňová polévka
zdroj: Recepty 24/7

‌Užijte si osvěžující dýňovou polévku s bohatým​ rajčatovým základem.​ Tato ‌lahodná⁢ česká specialita je ​plná chuti ‌a vitamínů. S přídavkem čerstvého bazalkového listu a smetany‌ si recept na rajčatovou⁤ dýňovou polévku zaslouží místo na​ vašem jídelníčku. Připravte si ho dnes a objevte ⁣jednoduchou⁣ cestu k zdravému‍ a chutnému⁢ obědu.

Suroviny

  • 1⁣ kg dýně
  • 500 g⁢ rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1‌ l ⁤zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového ⁢oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá ⁤nasekaná petrželka na‌ ozdobu

Postup

  1. Na‌ pánvi si⁢ rozpálíme olivový olej a osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova.
  2. Přidáme na kousky nakrájenou dýni a⁤ rajčata.⁤ Promícháme ‍a ​dusíme‍ asi 5⁢ minut.
  3. Přidáme‌ vývar, zakryjeme a vaříme asi 20 minut, dokud​ se dýně a‌ rajčata změknou.
  4. Směs rozmixujeme pomocí mixéru‍ na jemnou konzistenci.
  5. Přelijeme do hrnce a⁣ ohřejeme.‌ Přidáme prolisovaný ‍česnek, sůl a pepř dle chuti a promícháme.
  6. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.