24. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Rajčatá a kořeněná rýže
zdroj: Recepty 24/7

Rajčatá a ⁢kořeněná rýže – chuťově bohaté jídlo plné ‌sezónních rajčat a aromatických ‍koření. Tato jednoduchá a zdravá vegetariánská receptura vám nabídne osvěžující kombinaci sladkých rajčat s ostrým kořením, které přidává do jídla ⁣pikantní a výrazný zážitek. ‍Tato lahodná rýže je ideálním příborem k jakémukoli pokrmu nebo ⁣může být samostatným chutným jídlem. Vychutnejte si jedinečné‌ spojení chuti a vůně v jedné krásné‌ misce s rajčaty a kořeněnou ⁢rýží!

  • 200 g rýže
  • 4 rajčata
  • 1⁤ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Soľ a čerstvě‌ mletý pepř podle chuti

1. Rýži umyjeme ve studené vodě pod tekoucí vodou, dokud nevytekne čistá voda.⁢ Poté rýži necháme okapat.

2. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

3. V hlubším hrnci rozehřejeme ‌olej ⁤a přidáme cibuli a česnek. Restujeme, ⁤dokud cibule nezezlátne.

4. Přidáme nakrájená⁣ rajčata, mletou papriku, kajenský pepř, oregáno ⁣a tymián. Osolíme a opepříme podle chuti.

5. Vaříme 5 minut,⁣ dokud se rajčata nerozmačkají a nevytvoří se rajčatová omáčka.

6. Přidáme okapanou‍ rýži a zalijeme‌ 400 ml ⁣vody. Zamícháme, ‌přivedeme⁢ k varu ‌a pak snížíme plamen na minimum.

7. Hrnec⁣ přikryjeme pokličkou a necháme rýži vařit⁤ asi 15-20 ​minut,​ nebo dokud nebude měkká⁢ a voda se vsákne.

8. ​Podle chuti můžeme ještě dochutit solí⁣ a pepřem. Podáváme jako přílohu k masu⁤ nebo ‌jako samostatné jídlo.