Rajčatá a kořeněná rýže – chuťově bohaté jídlo plné sezónních rajčat a aromatických koření. Tato jednoduchá a zdravá vegetariánská receptura vám nabídne osvěžující kombinaci sladkých rajčat s ostrým kořením, které přidává do jídla pikantní a výrazný zážitek. Tato lahodná rýže je ideálním příborem k jakémukoli pokrmu nebo může být samostatným chutným jídlem. Vychutnejte si jedinečné spojení chuti a vůně v jedné krásné misce s rajčaty a kořeněnou rýží!
- 200 g rýže
- 4 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Soľ a čerstvě mletý pepř podle chuti
1. Rýži umyjeme ve studené vodě pod tekoucí vodou, dokud nevytekne čistá voda. Poté rýži necháme okapat.
2. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
3. V hlubším hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli a česnek. Restujeme, dokud cibule nezezlátne.
4. Přidáme nakrájená rajčata, mletou papriku, kajenský pepř, oregáno a tymián. Osolíme a opepříme podle chuti.
5. Vaříme 5 minut, dokud se rajčata nerozmačkají a nevytvoří se rajčatová omáčka.
6. Přidáme okapanou rýži a zalijeme 400 ml vody. Zamícháme, přivedeme k varu a pak snížíme plamen na minimum.
7. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme rýži vařit asi 15-20 minut, nebo dokud nebude měkká a voda se vsákne.
8. Podle chuti můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo.