1. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na ragu bolognese bez masa je skvělou volbou pro vegetariány a vegany. Vychutnejte si bohatou a chutnou omáčku z rajčat, zeleniny a bylinek, která je ideálním doplňkem k těstovinám či rýži. Připravte si toto jednoduché jídlo plné lahodných příchutí a užijte si zdravé, bezmasé jídlo plné živin.
Suroviny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 stopek celeru
- 400 g rajčat z plechovky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička cukru
- 200 ml vývaru
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Cibuli, česnek, mrkev a celer nasekejte na drobné kostičky.
- Oloupejte rajčata z plechovky a rozmixujte je v mixéru nebo propasírujte přes síto, abyste získali hladkou rajčatovou omáčku.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek, mrkev a celer a smažte je spolu se cibulí asi 5 minut, než se zjemní.
- Přisypte sušené bylinky (oregano, bazalku a tymián) a smažte je spolu s ostatními surovinami ještě 1 minutu, aby zesílily jejich chut.
- Přidejte rajčatovou omáčku, vývar a cukr a promíchejte.
- Na mírném ohni vařte ragu bolognese bez masa asi 30 minut, aby se suroviny propojily a omáčka zhoustla.
- Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Skládejte s oblíbenou těstovinou a podávejte posypané parmezánem.