1. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Ragu bolognese bezmasé verze
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept na ragu bolognese bez masa je skvělou volbou pro vegetariány⁣ a vegany. Vychutnejte si bohatou a chutnou omáčku z rajčat, zeleniny a bylinek, která⁤ je ideálním doplňkem k těstovinám ⁢či rýži. Připravte si toto jednoduché jídlo plné⁣ lahodných příchutí a ‍užijte si⁢ zdravé, bezmasé jídlo plné živin.

Suroviny

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1‍ stopek celeru
  • 400 g ​rajčat z plechovky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • 1 lžička ‍sušeného tymiánu
  • 1‌ lžička cukru
  • 200 ml vývaru
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Cibuli, česnek,⁤ mrkev a celer nasekejte na drobné kostičky.
  2. Oloupejte ‍rajčata z plechovky a rozmixujte je v mixéru⁣ nebo propasírujte přes síto, abyste získali hladkou rajčatovou omáčku.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový ⁢olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
  4. Přidejte česnek, mrkev a celer⁣ a smažte je spolu se cibulí⁣ asi⁢ 5 minut, než se zjemní.
  5. Přisypte sušené bylinky (oregano, bazalku a⁤ tymián) a smažte je spolu ​s ostatními surovinami ještě 1 minutu, aby⁣ zesílily jejich chut.
  6. Přidejte rajčatovou omáčku, vývar a cukr a promíchejte.
  7. Na mírném ohni vařte ragu bolognese bez ‌masa asi 30 minut, aby se suroviny propojily a omáčka zhoustla.
  8. Před podáváním dochuťte ⁢solí a⁣ pepřem podle chuti.
  9. Skládejte ⁤s oblíbenou těstovinou a⁣ podávejte posypané parmezánem.