30. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Ragu bolognese je klasické italské jídlo, které získalo oblibu po celém světě. Tento bohatý a plný chutí recept se vyznačuje dlouhým a pomalým vařením, které umožňuje získat dokonalou konzistenci a chuť. Na základě upravené rajčatové omáčky se přidává libové hovězí, vepřové a rajčata, která se dusí spolu s cibulí, mrkví a zelím. Kombinace koření, česneku a červeného vína dodává tomuto pokrmu jedinečnou chuť. Ragu bolognese je skvělým společníkem k italským těstovinám, lasagni nebo gnocchi. Užijte si autentickou italskou kuchyni s tímto vydatným a chutným receptem na ragu bolognese!
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 stonky celeru
- 400 g oloupaných rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml vývaru
- 50 ml červeného vína
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky sušeného bazalku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- olivový olej
- parmazánový sýr na posypání
- 400 g těstovin (např. tagliatelle)
Postup
- Nejprve najemno nakrájejte cibuli, česnek, mrkev a celer.
- Na pánvi si rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte mleté hovězí maso a orestujte ho, dokud nezmění barvu.
- Přidejte česnek, mrkev a celer a smažte dalších pět minut.
- Přilijte červené víno a vařte, dokud alkohol nevyprchá.
- Přidejte oloupaná rajčata, rajčatový protlak, vývar, oregano, bazalku, tymián, cukr, sůl a pepř.
- Zvolte nižší teplotu a nechejte ragu dusit asi hodinu.
- Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na balení.
- Hotové těstoviny sceďte a podávejte se ragu bolognese.
- Po dozdobení jídla můžete posypat nastrouhaným parmazánovým sýrem.