30. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Ragu bolognese.
zdroj: Recepty 24/7

Ragu bolognese je klasické italské jídlo, které získalo oblibu po celém světě. Tento bohatý a ⁣plný chutí recept se vyznačuje ⁢dlouhým a pomalým vařením, které umožňuje získat dokonalou konzistenci⁣ a chuť. Na základě upravené rajčatové omáčky se ⁣přidává libové hovězí, vepřové a rajčata, která se dusí spolu s cibulí, mrkví a zelím. Kombinace koření, česneku a červeného vína dodává tomuto pokrmu jedinečnou chuť. Ragu bolognese je skvělým společníkem k italským těstovinám, lasagni nebo gnocchi. Užijte​ si autentickou italskou‌ kuchyni s tímto‍ vydatným a chutným receptem na⁤ ragu bolognese!

Suroviny

  • 500 g mletého hovězího​ masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky‍ česneku
  • 2 mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 400 g oloupaných rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml vývaru
  • 50 ml červeného ​vína
  • 2 lžičky sušeného‌ oregana
  • 2 lžičky sušeného ⁤bazalku
  • 2 lžičky sušeného ⁢tymiánu
  • 2 lžičky cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • olivový olej
  • parmazánový sýr na posypání
  • 400 g těstovin (např. tagliatelle)

Postup

  1. Nejprve najemno nakrájejte cibuli, česnek, mrkev ⁢a celer.
  2. Na pánvi si rozehřejte ​olej a osmahněte cibuli dozlatova.
  3. Přidejte mleté hovězí maso a orestujte ho, dokud nezmění barvu.
  4. Přidejte česnek, mrkev a celer a smažte dalších​ pět minut.
  5. Přilijte červené víno a vařte, dokud alkohol nevyprchá.
  6. Přidejte oloupaná rajčata, rajčatový protlak, vývar, oregano, bazalku,​ tymián, cukr, sůl a pepř.
  7. Zvolte nižší teplotu a nechejte ragu dusit asi‍ hodinu.
  8. Mezitím⁣ uvařte těstoviny v osolené ‌vodě podle návodu na balení.
  9. Hotové těstoviny sceďte ⁤a podávejte se‌ ragu bolognese.
  10. Po dozdobení jídla můžete posypat nastrouhaným parmazánovým ⁢sýrem.