23. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Quinoa s pečenou zeleninou je lahodné a zdravé jídlo plné vitamínů a minerálů. V tomto receptu se quinoa vaří do měkka a poté se smíchá s pečenými zeleninami, jako jsou paprika, cuketa a cibule. Tento pokrm je bohatý na vlákninu a bílkoviny, což z něj činí skvělou volbu pro vegetariány a vegany. Je vhodný jako hlavní jídlo nebo jako příloha k masu nebo rybám. Vypróbujte tento jednoduchý a zdravý recept a objevte nový způsob, jak si užít quinou a zeleninu.
Suroviny
- 1 šálek quinoa
- 2 šálky vody
- 1 paprika (libovolného druhu), nakrájená na tenké proužky
- 1 cuketa, nakrájená na kolečka
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Quinou důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- V malém hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte quinou. Vařte 15-20 minut nebo dokud quinoa neabsorbuje veškerou vodu a nezměkne.
- V mezičase předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Na plech vyložte pečicí papír a na něj rozprostřete nakrájenou zeleninu.
- Pokapejte zeleninu olivovým olejem a promíchejte, aby byla rovnoměrně potřena.
- Přidejte nasekaný česnek, sůl a pepř podle chuti.
- Pečte zeleninu v předehřáté troubě po dobu 20-25 minut, dokud není zlatavá a mírně křupavá.
- V misce smíchejte uvařenou quinou s pečenou zeleninou.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte teplé jako hlavní jídlo nebo přílohu.