27. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Quinoa s grilovanou zeleninou je vyvážené a zdravé jídlo plné chuti. Tento recept kombinuje výživnou quinou s pestrou paletou grilované zeleniny, vytvářející lahodnou a osvěžující kombinaci. Quinoa je známa jako superpotravina bohatá na bílkoviny, vlákninu a živiny, které pomáhají udržovat zdravou váhu a správnou funkci těla. Grilovaná zelenina, jako je paprika, cuketa a brokolice, přidává receptu lahodnou chuť a knedlíky - výborné alternativy ke klasickému kousku masa. Tento pokrm je ideální pro vegetariány, vegany nebo ty, kteří hledají zdravé a chutné jídlo plné výživy. Vyzkoušejte tento recept na oběd nebo večeři a objevte zdravý a výživný svět quinoa s grilovanou zeleninou.
Suroviny
- 1 hrnek quinoi
- 2 hrnky vody
- 1 paprika
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Čerstvé bylinky (bazalka, tymián, petrželka atd.)
- Sůl a pepř
Postup
- Quinou důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte opláchnutou quinou. Vařte podle instrukcí na obalu, obvykle 15-20 minut. Poté odstavte z ohně a nechte odpočinout.
- Mezitím si připravte grilovanou zeleninu. Papriku, cuketu, lilky a rajčata nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na tenké plátky.
- Natřete zeleninu olivovým olejem a posypte ji solí, pepřem a čerstvými bylinkami dle chuti.
- Rozehřejte gril na střední teplotu a grilujte zeleninu z obou stran, dokud nezíská zlatavou barvu a nezměkne.
- Hotovou quinou smíchejte s grilovanou zeleninou. Případně dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
- Servírujte quinou s grilovanou zeleninou jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybě.