
Učte se, jak si připravit originální pizza quattro stagioni přímo u vás doma. Podívejte se na náš detailní recept, který poskytuje jednoduché kroky a tajné tipy pro perfektní italskou pizzu. Připravte si lahodnou domácí pizzu quattro stagioni s naším snadným receptem!
Pizza quattro stagioni je tradiční italský recept,který symbolizuje čtyři roční období pomocí čtyř různých ingrediencí,které jsou naneseny na upečenou pizzu. Tento recept může být připraven téměř kdykoli během roku, ale je nejlepší ve čtyřech různých ročních obdobích, které představují různé chutě podle ročního období.
Suroviny
- 350g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 230ml vody
- 250g mozzarelly
- 100g tomátovej pasty
- 1 znělý rajčata
- 100g šunky
- 100g čerstvých hřibů
- 100g artyčoky
- 100g oliv
- oregano
- Bazalka
Postup
Nejprve připravíme kvásek. Do malé misky si nalijeme vlažnou vodu (nezapomeňte, voda nesmí být horká, aby se nám droždí nesrazilo), přidáme cukr a promícháme, až se cukr rozpustí. Poté přisypeme droždí a necháme ho minimálně 15 minut kvasit.
Zatím si připravíme mouku. Na vál rozsypeme mouku,uděláme v ní důlek a na kraje nasypeme sůl. Do mouky vlijeme připravený kvásek, olivový olej a začneme míchat lžící, postupně přidáváme zbytek vody. Poté těsto zpracováváme rukama a začneme ho hnětat. Těsto by mělo být jemné a pružné, ale nesmí se příliš lepit. Pokud je těsto příliš tvrdé, můžeme přidat trochu vody, pokud je naopak příliš tekuté, přidáme trochu mouky.
když máme těsto připravené, dáme ho do mísy, přikryjeme ho potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout cca 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Mezitím si připravíme náplň. Na drobno nakrájíme šunku, olivy a rajčata. Hřiby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Artyčoky očistíme a nakrájíme na menší kousky.
Když už je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučněném válu tak, aby pasovalo do naší formy. Formu potřeme olivovým olejem a poklademe těsto. Pak na něj naneseme tenkou vrstvu rajčatové pasty, posypeme oregánem a poskládáme na něj čtvrtiny surovin tak, aby představovaly čtyři roční období: jaro představují artyčoky, léto olivy, podzim hřiby a zimu šunka. Nakonec pizzu posypeme strouhanou mozzarellou a bazalkou.
Pizzu pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 15-20 minut, dokud není krásně zlatavá. Pizza quattro stagioni je hotová a můžete ji servírovat.
Tento recept je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to.domácí pizza quattro stagioni má nezaměnitelnou chuť, kterou žádná kupovaná pizza nenahradí. Každé roční období přináší jinou chuť a vůni, takže tato pizza je skvělým způsobem, jak si vychutnat různorodost chutí, které nám příroda nabízí.Buon appetito!

