7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Phở bo (vývar s hovězím masem)
zdroj: Recepty 24/7

Phở bo je vietnamská‍ specialita, která tě provází chutěmi a ⁢vůněmi vzdáleného východu. Tento recept pro vývar s hovězím masem je základem pro autentickou phở bo⁤ polévku.‍ Do vývaru se vaří​ aromatické bylinky, jako je ⁤šalvěj, koriandr a citronová tráva, ⁤aby se dosáhlo bohaté a komplexní chuti. Maso se nakrájí na tenké plátky ​a krátce orestuje, aby se zachovala jeho⁤ šťavnatost. Následně se⁢ podává s nudlemi, fazolkami, čerstvými bylinkami a omáčkami podle ​vlastní chuti. Phở bo je skvělou volbou pro ⁢milovníky‍ exotických pokrmů i ty, ‍kteří touží po něčem teplém ‍a lahodném.‍

Suroviny:

  • 500g hovězího masa (např.​ hovězí hýba)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička koríandru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička skořice
  • 1 stope kardamomu
  • 4 kuličky⁢ nového koření
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 30g čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce ​cukru
  • 1 lžička⁣ soli
  • 400g‌ rýžových nudlí
  • čerstvá naneť
  • límec

Postup:

  1. Na pánvi ⁣si opečte cibuli ⁣a česnek do zlatova, potom přidejte zázvor a ‌chilli papričku a opékejte ⁢ještě chvíli.
  2. V ​hrnci si povařte ‍hovězí kosti s vodou (cca 2L) spolu s opékanou cibulí, česnekem, zázvorem a chilli papričkou.
  3. Počkejte, až začne vývar ‍vařit, potom přidejte rybí⁣ a sójovou omáčku a všechna koření.⁤ Vařte přibližně⁢ 1,5 hodiny, často kontrolujte a odstranujte pěnu z vývaru.
  4. Cedníkem sceďte ⁢vývar a odstraňte kosti a ​koření.
  5. Nakrájejte hovězí maso na tenké plátky.
  6. V hrnci s vařící vodou uvařte‍ rýžové nudle podle návodu na obalu.
  7. Zahřejte olej na​ pánvi a na ‌něm rychle propečte‍ nakrájené plátky hovězího masa.
  8. Na talíře rozdělte uvařené rýžové nudle, ⁤přidejte hovězí maso a zalijte ho vývarem.
  9. Podávejte s čerstvou ‌naneťou a limetkou na dochucení.