7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Phở bo je vietnamská specialita, která tě provází chutěmi a vůněmi vzdáleného východu. Tento recept pro vývar s hovězím masem je základem pro autentickou phở bo polévku. Do vývaru se vaří aromatické bylinky, jako je šalvěj, koriandr a citronová tráva, aby se dosáhlo bohaté a komplexní chuti. Maso se nakrájí na tenké plátky a krátce orestuje, aby se zachovala jeho šťavnatost. Následně se podává s nudlemi, fazolkami, čerstvými bylinkami a omáčkami podle vlastní chuti. Phở bo je skvělou volbou pro milovníky exotických pokrmů i ty, kteří touží po něčem teplém a lahodném.
Suroviny:
- 500g hovězího masa (např. hovězí hýba)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 hřebíčky
- 1 lžička koríandru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička skořice
- 1 stope kardamomu
- 4 kuličky nového koření
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 30g čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 400g rýžových nudlí
- čerstvá naneť
- límec
Postup:
- Na pánvi si opečte cibuli a česnek do zlatova, potom přidejte zázvor a chilli papričku a opékejte ještě chvíli.
- V hrnci si povařte hovězí kosti s vodou (cca 2L) spolu s opékanou cibulí, česnekem, zázvorem a chilli papričkou.
- Počkejte, až začne vývar vařit, potom přidejte rybí a sójovou omáčku a všechna koření. Vařte přibližně 1,5 hodiny, často kontrolujte a odstranujte pěnu z vývaru.
- Cedníkem sceďte vývar a odstraňte kosti a koření.
- Nakrájejte hovězí maso na tenké plátky.
- V hrnci s vařící vodou uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.
- Zahřejte olej na pánvi a na něm rychle propečte nakrájené plátky hovězího masa.
- Na talíře rozdělte uvařené rýžové nudle, přidejte hovězí maso a zalijte ho vývarem.
- Podávejte s čerstvou naneťou a limetkou na dochucení.