2. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pho bo je klasická vietnamská polévka, která se stala oblíbeným jídlem po celém světě. Tato aromatická a lahodně dochucená polévka je připravována z hovězího masa, vůněného vývaru, šťavnatých nudlí, čerstvé zeleniny a aromatických bylinek. Pho bo je plné chutí a textur, které se skvěle doplňují a tvoří jedinečný gastronomický zážitek. Připravte si doma tuto autentickou vietnamskou specialitu a dejte svému jídelníčku exotickou příchuť!
Suroviny
- 400 g hovězího masa (použijte roštěnku nebo podélnou plec)
- 1 velká cibule
- 4 cm kousek zázvoru
- 2 hřebíčky
- 2 kuličky nového koření
- 2 lžičky celého kmínu
- 2 lžičky celých koriandrových semínek
- 2 lžičky celých badyánových hvězdiček
- 20 g sušených hub (např. shitake)
- 1 l hovězího vývaru
- 1 l vody
- 40 g cukru
- 80 ml rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 200 g rýžových nudlí
- 100 g fazolových klíčků
- 1 jalapeňo paprika
- 1 limeta
- čerstvá koriandr
- hořčičné listy nebo bazalka na ozdobení
Postup
- Nasekejte cibuli a zázvor na menší kousky.
- Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky.
- Do hrnce dejte cibuli, zázvor, hřebíček, nové koření, kmín, koriandrová semínka a badyánu. Podlijte vývarem a vodou.
- Přiveďte k varu a vařte 20 minut, dokud se neuvolní aroma koření.
- Přidejte sušené houby a vařte dalších 10 minut.
- Ocetřte odvar a přidejte cukr, rybí omáčku a sójovou omáčku. Vařte 10 minut.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu.
- Jalapeňo papriku nakrájejte na tenké kolečka.
- Suroviny na stůl rozložte na misky. Do každé misky dejte vařené nudle, maso, houby a zalijte horkým vývarem.
- Přidejte fazolové klíčky, jalapeňo papriku, limetovou šťávu a nať koriandru.
- Případně ozdobte hořčičnými listy nebo bazalkou.
- Podávejte teplé.