
Vyzkoušejte autentický recept na Pho Bo, tradiční vietnamskou polévku plnou chutí a vůní. Učte se krok za krokem, jak připravit tuto exotickou delikatesu a přeneste své chuťové buňky přímo do srdce Vietnamu. Přidejte Pho Bo do svého jídelníčku hned dnes!
Suroviny
- 500g hovězí kosti
- 1 hovězí roštěnec nebo zadní krk
- 1 cibule
- 1 zázvor (cca 10 cm dlouhý)
- 5 lžic rybí omáčky
- 4 hvězdičky badyánu
- 6 bobulí celého koriandru
- 1 skořice
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 1 kg rýsových nudlí (banh pho)
- 500g hovězí svíčková,nakrájená na tenké plátky
- Čerstvá zelenina na podávání: Koreandr,thajská bazalka,výhonky fazolu,jalapeño papričky,limetka
Postup
- nejprve si připravíme polévku. Kosti a hovězí krk nebo roštěnec dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu tak, aby voda pomalu probublávala. Asi po 15 minutách vaření začínají z kostí vycházet nečistoty. Ty odstraňujeme lžící a po odebrání většiny nečistot můžeme přidat koření.
- Cibuli a zázvor si opečeme na pánvi,než se začnou zezlátnout. Pak je přidáme do hrnce.Dále přidáme celý koriandr, badyán, skořici, sůl, cukr a rybí omáčku. Polévku necháme vařit min. 3 hodiny, ideálně však i 6 hodin. Během vaření můžeme příležitostně odebrat pěnu a tuk, které se vytvoří na hladině.
- Lze ji připravit i den dopředu a nechat přes noc vychladnout. Poté je snadné odstranit tuk, který se vytvořil na hladině. Polévku poté zahřejeme před podáváním.
- Když je polévka hotová, přecedíme ji přes jemné síto a odstraníme kosti a koření. Měli bychom získat cca 2 l polévky.
- Rýsové nudle namočíme do vlažné vody asi na 15 minut a poté je uvaříme v osolené vodě podle návodu na balení.
- Do misky nebo hlubokého talíře si nejprve dáme nudle a přidáme na tenké plátky nakrájenou surovou hovězí svíčkovou. Poté zalijeme horkou polévkou,takže maso okamžitě zkřehne. Hotovou Pho podáváme se čerstvou zeleninou, kterou si každý může přidat dle své chuti.
Příprava těchto vietnamských nudlí s hovězím masem sice chvíli trvá,ale výsledek stojí za to. Jde o skvělý způsob, jak se seznámit s tradiční kuchyní Vietnamu, která je plná vůní a chutí. Zvláštní je především její jednoduchost a ohled na zdraví. Nudle jsou lehké a dostatečně vyživující, maso dodává tělu potřebné bílkoviny a čerstvá zelenina poskytuje vitamíny a minerály. Vietnamci tuto polévku jedí kdykoliv během dne,často ji podávají jako snídani. Teď můžete vyzkoušet její kouzlo i vy – třeba jako lehký oběd nebo večeři.Uvidíte, že vás uchvátí stejně jako nás a stane se vaší oblíbenou polévkou.

