
Užijte si tradiční český recept na pečeného kapra s bylinkovým máslem.Mistr kuchyň představuje jednoduchý postup přípravy této chutné a oblíbené rybí pokrmy. Vynikající výběr pro Štědrý den nebo jinou speciální příležitost.
Kapr je klasickým pokrmem připravovaným ke svátkům v mnoha kulturách. Kombinace chutí pečeného kapra a bylinkového másla vytváří gurmánský zážitek, který si jistě zamilujete. Následující recept je určen pro cca 4 osoby.
Suroviny
- 1 celý kapr vážící cca 1,5 kg
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst čerstvého kopr
- 1 hrst čerstvého majoránku
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
Tyto suroviny by měly být dostatečné pro přípravu výtečného pečeného kapra s bylinkovým máslem. Výběr bylinek není pevně daný - můžete využít i jiné druhy, které máte rádi. Variabilita receptu je velkou výhodou.
Postup
Pečený kapr s bylinkovým máslem se připravuje ve dvou hlavních fázích – příprava kapra a příprava bylinkového másla.
Nejprve si připravíme kapra. Kapra očistíme, vykucháme a pořádně omyjeme. Vnitřek kapra osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Poté kapra položíme na pekáč vystlaný alobalem. Pekáč s kaprem vložíme do předem vyhřáté troubu a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut. Ujistěte se, že je kapr pečený - maso by mělo být uvnitř světlé a jemně se odlupovat od kostí.
Zatímco se kapr peče, připravíme si bylinkové máslo. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Čerstvé bylinky omyjeme a nasekáme na co nejmenší kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do měkkého másla přidáme nasekané bylinky a prolisovaný česnek.Vše důkladně promícháme. Hotové bylinkové máslo můžeme nechat ještě chvíli odpočívat, aby se chutě bylinek a česneku do másla dobře vstřebaly.
Když je kapr hotový,vyndáme ho z trouby a ihned potřeme připraveným bylinkovým máslem. Máslo se na horkém kaprovi rozpustí a vytvoří lahodnou omáčku. Přebytečné máslo můžeme nechat stéci do pekáče a vznikne nám tak skvělý základ pro přípravu omáčky.
Pečený kapr s bylinkovým máslem podáváme horký,jako hlavní chod. Skvěle se hodí například k bramborové kaši nebo pečeným bramborám, ale vynikne i vedle jednoduchého pečiva. Přeji Vám dobrou chuť.
Jdeme s vámi krok za krokem připravit tento tradiční pokrm. Bez ohledu na to, zda jste začátečník nebo zkušený kuchař, věříme, že našimi tipy a radami se vám příprava pečeného kapra s bylinkovým máslem zvládne na jedničku.
Tento recept na pečený kapr s bylinkovým máslem je snadný a rychlý. A co je nejdůležitější, výsledný pokrm je nesmírně chutný. Vyzkoušejte ho a překvapte své blízké tímto gurmánským zážitkem.

