24. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Nakládaný zelný salát je oblíbené a osvěžující jídlo, které můžete snadno připravit doma. Tento recept kombinuje čerstvý zelí se sladkými a kyselými ingrediencemi, poskytující bohatou směs chutí. Nakládaný zelný salát je také bohatý na živiny a vlákninu, což ho činí zdravou volbou. Připravte si tento jednoduchý recept a oslněte své hosty během své příští večeře nebo grilování.
Suroviny
- 500 g bílého zelí
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 červené papriky
- 500 ml octa
- 250 g cukru
- 2 lžíce soli
Postup
- Zelí nastrouhejte a přesypeme do velké mísy.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky a také přidejte do mísy k zelí.
- Mrkve oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte k zelí a cibuli.
- Papriky nakrájejte na tenké proužky a také přidejte do mísy.
- V malém hrnci smíchejte ocet, cukr a sůl. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
- Z vývaru odstraňte pěnu a horkou nálev zalijte zelí, cibuli, mrkev a papriky. Zamíchejte.
- Salát nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho přesuňte do chladničky na minimálně 12 hodin, ideálně však na 24 hodin.
- Hotový nakládaný zelný salát podávejte jako přílohu k masovým pokrmům nebo samostatně jako lehký oběd.