13. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Nakládaná zelenina je tradiční český recept plný chuti a osvěžení. Tento jednoduchý a zdravý pokrm se vyrábí nakládáním různých druhů zeleniny v octovém nálevu, který jim dodá bohatou a pikantní chuť. Užijte si tu správnou kombinaci kyselosti, sladkosti a křupavosti ve formě křoupavého předkrmu, který je také skvělým přísadou do sendvičů nebo salátů. Připravte si nakládanou zeleninu dle našeho jednoduchého receptu a zkuste si vytvořit domácí zeleninovou klasiku plnou českých chutí.
Suroviny
- 500 g zeleniny (mrkev, kedlubna, květák, okurka)
- 4 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 chilli paprička, jemně nasekaná (dle chuti)
Postup
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci smícháme ocet, cukr, sůl, česnek a chilli papričku.
- Přivedeme k varu a necháme vařit, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Poté přidáme nakrájenou zeleninu do vroucího nálevu.
- Vaříme asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne, ale zůstane křupavá.
- Vyjmeme zeleninu z nálevu a necháme vychladnout.
- Nakládanou zeleninu uchováváme v chladničce a necháme několik hodin nebo přes noc vyluhovat.
- Po vyluhování můžeme podávat jako přílohu nebo samostatné jídlo.