18. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Marocká haríra je tradiční polévka plná exotických chutí a vůní. Tato autentická marocká specialita je připravována z mnoha druhů koření, zeleniny, rajčat a cizrny. Je vydatná a hřejivá, ideální pro zimní dny nebo jako úvodní chod k speciálním příležitostem. Naše receptura vám ukáže, jak vyrobit něco tak chutného a exotického, že se budete cítit jako na cestě do Maroka. Užijte si vůni Orientu ve vaší kuchyni a vyzkoušejte naší tradiční marockou haríru.
Suroviny
- 200 g cizrny
- 200 g jehněčího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 ks pomeranče (šťáva)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (petrželka nebo koriandr)
Postup
- Cizrnu namočte přes noc do vody.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované česnek.
- Přidejte mleté koření (kurkumu, koriandr, kmín, skořici, zázvor) a krátce restujte, aby se vychutnaly jejich vůně.
- Přidejte několik kostek masa a opečte je ze všech stran.
- Přidejte namočenou cizrnu a rajčatový protlak. Promíchejte.
- Zalijte vývarem a přidejte šťávu z pomeranče.
- Zakryjte hrnec pokličkou a vařte polévku na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud cizrna a maso nezměknou.
- Pokud se poléva zahustí příliš, přidejte trochu vody.
- Na závěr ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte polévku posypanou nasekanými čerstvými bylinkami.