18. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Marocká haríra – tradiční polévka
zdroj: Recepty 24/7

⁤Marocká haríra je tradiční polévka plná exotických chutí ​a vůní. Tato autentická marocká specialita je připravována z ⁢mnoha ⁤druhů koření, zeleniny, rajčat a cizrny.‌ Je vydatná a hřejivá, ideální pro ‌zimní dny nebo jako úvodní chod k speciálním příležitostem.⁢ Naše receptura vám ukáže, jak vyrobit něco tak chutného⁣ a exotického, že se budete cítit jako na cestě ​do Maroka. Užijte​ si‍ vůni Orientu ve‍ vaší kuchyni a‌ vyzkoušejte naší ‌tradiční marockou haríru.

Suroviny

  • 200 g cizrny
  • 200 g jehněčího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ⁣lžička mletého kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 ⁣lžička mletého kmínu
  • 1 ‌lžička mletého skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 ks pomeranče (šťáva)
  • 1 lžíce rajčatového ‍protlaku
  • 500 ml ​vývaru (masového nebo zeleninového)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky na ozdobu (petrželka nebo​ koriandr)

Postup

  1. Cizrnu⁢ namočte přes noc do vody.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej ​a ⁤na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované česnek.
  3. Přidejte mleté koření (kurkumu, koriandr, kmín, skořici,​ zázvor) a krátce restujte, aby ​se vychutnaly‍ jejich vůně.
  4. Přidejte několik kostek masa a⁣ opečte je ze všech stran.
  5. Přidejte namočenou‍ cizrnu a rajčatový protlak.‍ Promíchejte.
  6. Zalijte vývarem a ​přidejte šťávu z pomeranče.
  7. Zakryjte hrnec pokličkou a vařte ⁢polévku ⁢na mírném⁣ ohni asi 2 hodiny, dokud cizrna a maso nezměknou.
  8. Pokud se poléva zahustí příliš,⁤ přidejte trochu vody.
  9. Na závěr ochutnejte‌ a případně⁢ dochuťte⁤ solí⁣ a pepřem.
  10. Podávejte polévku posypanou nasekanými čerstvými bylinkami.