11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Losos teriyaki je japonské jídlo, které zahřeje srdce i žaludek. Tento recept vás naučí, jak připravit toto lahodné jídlo. Kombinace sladké teriyaki omáčky a čerstvého lososa je prostě nepřekonatelná. Připravte si tento pokrm a užijte si japonskou kuchyni přímo doma!
Losos teriyaki
Suroviny:
- 500g lososa (filet)
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžičky rybí omáčky
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1/2 šťávy z citronu
- sůl a pepř podle chuti
- sezamová semínka (na ozdobu)
Postup:
- Smíchejte sójovou omáčku, med, sezamový olej, rybí omáčku, zázvor, česnek a citronovou šťávu v míse.
- Sůl a pepř opeřený losos z obou stran.
- Marinujte lososa v připravené směsi po dobu nejméně 30 minut (nejlépe v lednici po dobu 1-2 hodin).
- Rozpálte gril nebo pánvi a vložte marinovaný losos na střední teplotu.
- Grilujte lososa po dobu 4-5 minut na každé straně, nebo dokud není pevný a dobře propečený.
- Vyjměte losos z grilu nebo pánve a posypeme sezamovými semínky.
- Podávejte horký losos teriyaki s přílohou podle vašeho výběru (např. rýže a zelenina).