11. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Lentilový curry s kokosovým mlékem
zdroj: Recepty 24/7

Lentilový curry s‌ kokosovým mlékem ‌je výborná veganská alternativa pro milovníky kari. Tento bohatý⁣ a ‌plný chuti recept kombinuje bylinky a exotické koření s lahodnými červenými čočkami a​ krémovým‌ kokosovým mlékem. Připravte ⁤se na explozi ⁤chutí, která​ vás zavede ⁤do světa indické kuchyně. Perfektní⁢ pokrm na zimní večeři plný živin a dokonalý pro zahřátí. ⁢

Suroviny

  • 200 g červených⁤ čoček
  • 1 ⁤cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1⁤ paprika
  • 400 ​ml ‍kokosového mléka
  • 2 lžíce červené​ kari ⁣pasty
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 ⁣lžičky⁣ mletého kmínu
  • šťáva z 1 citrónu
  • sůl ‍a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka‍ nebo koriandr⁣ na ozdobu

Postup

  1. Lentilky důkladně ⁣propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Cibuli a​ česnek nakrájejte na drobné kousky. Mrkev a papriku oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. V hrnci si rozehřejte trochu oleje a ‌přidejte‌ cibuli, česnek, mrkev a ⁣papriku. Smažte asi 5 ⁣minut,‍ dokud se zelenina lehce nezměkne.
  4. Přidejte červenou kari pastu a smažte další 2 ⁢minuty.
  5. Přidejte ​lentilky,⁢ kurkumu, koriandr a kmín. Promíchejte ⁢a zalijte kokosovým mlékem a‍ citrónovou šťávou.
  6. Osolte a ​opepřete podle ‌chuti.
  7. Nechte jídlo vařit na​ středním plameni asi 20-30 minut, dokud ⁢se lentilky nesvaří a omáčka​ zhoustne.
  8. Případně můžete omáčku dochutit citrónovou šťávou, ⁢solí⁣ nebo kari pastou.
  9. Podávejte s rýží ⁤nebo naan chlebem a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.