4. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Lazariha je tradiční irácký dezert plný sladkého a chutného kokosu, krémového mléka a aromatických sušených ovoce. Příprava tohoto exotického pokrmu není složitá a jeho výsledek rozhodně stojí za to. Naučte se, jak udělat lahodnou Lazarihu a ohromte svou rodinu či hosty speciálním zážitkem pro chuťové buňky. Sledujte náš recept krok za krokem a dejte iráckou kuchyni šanci!
Suroviny
- 500 g filo těsta
 - 150 g rozpuštěného másla
 - 250 g mletých ořechů
 - 2 lžíce cukru
 - 1 lžička skořice
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - Med na polití
 
Postup
- Nejdříve předehřejeme troubu na 180 °C.
 - V misce smícháme mleté ořechy, cukr, skořici a vanilkový extrakt.
 - Bujónovým štětcem potřeme pekáč máslem.
 - Ve vysoké míse rozprostřeme jedno plátíčko filo těsta a potřeme ho rozpuštěným máslem. Přidáme další plátíčko a znovu potřeme máslem. Pokračujeme, dokud nevyužijeme všechna těsta.
 - Přidáme směs ořechů a pečlivě a rovnoměrně ji rozetřeme na vrchní vrstvu těsta.
 - Suroviny na lazarihu zabalíme do tvaru rolády.
 - Roládu přeneseme do připraveného pekáče a pečeme asi 30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
 - Po vyjmutí z trouby necháme lazarihu vychladnout a poté ji pokapeme medem.
 - Nejlépe podáváme po vychladnutí.
 

