11. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Lasagne s rajčaty a mozzarellou - jednoduchý a chutný recept na tradiční italské jídlo přímo na vašem talíři. Tenké plátky čerstvých rajčat spolu s plátky lahodné mozzarelly se vrství mezi těsto lasagne a pak se pečou v troubě, dokud nejsou krásně zlaté a křupavé. Tento pokrm je perfektní volbou pro večeři s rodinou nebo přáteli. Pusťte se do přípravy a užijte si jedinečnou kombinaci chutí.
Suroviny
- 400 g lasagníových plátů
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml rajčatového protlaku
- 200 g mozzarelly
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme omáčku. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lehce osmahneme cibuli a česnek.
- Přidáme mleté hovězí maso a za stálého míchání ho orestujeme dozlatova.
- Přisypeme sušené bylinky (oregano, bazalku), osolíme, opepříme a promícháme.
- Přidáme rajčatový protlak a necháme omáčku provařit asi 10 minut, aby se chuť promísila.
- Vymažeme a předehřejeme troubu na 180 °C.
- Vymažeme a předehřejeme troubu na 180 °C.
- Na dno pekáči nalijeme trochu omáčky a rozetřeme ji.
- Přidáme první vrstvu lasagníových plátů.
- Nalijeme část omáčky a poklademe plátky mozzarelly.
- Pokračujeme dalšími vrstvami plátů, omáčky a mozzarelly, dokud nám nevyjdou suroviny.
- Poslední vrstvu zakončíme omáčkou a na ni posypeme plátky mozzarelly.
- Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 30 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 10 minut, nebo dokud sýr nezezlátne a lasagne nezevnitř prohřeje.
- Vyndáme z trouby a necháme chvilku odpočinout před servírováním.