4. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento lahodný recept na lasagne s rajčaty a bazalkou je ideální pro milovníky italské kuchyně. S kombinací čerstvých rajčat, voňavé bazalky a sýrové omáčky se jedná o skvělou volbu pro večeři nebo oběd. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si domácí lasagne, které vás dostanou svojí vůní i chutí.
Suroviny
- 400g lasagne plátů
- 500g rajčat
- 250g ricotty
- 200g mozzarelly
- 50g parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušené bazalky
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 stroužek česneku, jemně nakrájený
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Rajčata nakrájejte na malé kousky a odstraňte semínka.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte jemně nakrájenou cibuli. Smažte ji dozlatova.
- Přidejte česnek a smažte ho spolu s cibulí asi minutu.
- Přidejte nakrájená rajčata, sušenou bazalku, sušený oregano, cukr, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud rajčata nepovolí.
- Mezitím uvařte lasagne pláty v osolené vodě podle návodu na obalu. Opláchněte je studenou vodou, aby se nestávaly.
- Vykrojte vymazanou pekáč. Na dno pekáče dejte vrstvu rajčatové omáčky, pak jednu vrstvu lasagne plátů.
- Pak přidejte vrstvu ricotty a posypte ji trochou nasekaného parmezánu.
- Pokračujte střídáním vrstev omáčky, lasagne plátů, ricotty a parmezánu, dokud nemáte plný pekáč.
- Poslední vrstvu přikryjte pláty lasagne a posypte je nastrouhanou mozzarellou a parmezánem.
- Pokapejte olivovým olejem a dejte do předehřáté trouby péct asi 30 minut, dokud nevytvoří zlatou kůrku a nebude bublat.
- Nechte lasagne chvíli vychladnout a pak ji podávejte. Dobrou chuť!