4. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Lasagne s rajčaty a bazalkou
zdroj: Recepty 24/7

Tento lahodný recept‍ na lasagne s rajčaty a bazalkou ⁢je ​ideální ‍pro milovníky italské kuchyně. S kombinací čerstvých⁤ rajčat, voňavé bazalky a sýrové​ omáčky se jedná o skvělou volbu pro večeři nebo oběd. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte‌ si ​domácí ​lasagne,⁣ které vás dostanou svojí⁢ vůní i​ chutí.⁣

Suroviny

  • 400g lasagne plátů
  • 500g rajčat
  • 250g ricotty
  • 200g mozzarelly
  • 50g parmezánu
  • 2 ⁢lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 2​ lžičky sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku, jemně nakrájený
  • 1​ cibule, jemně nakrájená
  • 1⁣ lžička cukru
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů ​Celsia.
  2. Rajčata ⁤nakrájejte na malé kousky ⁣a odstraňte semínka.
  3. V hrnci rozehřejte ​olivový olej a přidejte jemně nakrájenou cibuli. Smažte ji dozlatova.
  4. Přidejte ⁣česnek ⁤a smažte ho spolu⁣ s cibulí asi minutu.
  5. Přidejte nakrájená rajčata, sušenou⁤ bazalku,‌ sušený oregano, cukr, sůl ⁤a‌ pepř.‌ Vařte na mírném ⁤ohni asi 15 minut, ‌dokud ‍rajčata nepovolí.
  6. Mezitím uvařte lasagne pláty v osolené vodě podle ‌návodu na obalu. Opláchněte je‌ studenou vodou, aby se nestávaly.
  7. Vykrojte vymazanou pekáč. Na⁣ dno pekáče dejte vrstvu rajčatové omáčky, pak ‌jednu vrstvu lasagne plátů.
  8. Pak​ přidejte vrstvu ricotty a posypte ji‍ trochou nasekaného parmezánu.
  9. Pokračujte střídáním vrstev ‍omáčky, lasagne plátů, ricotty a‌ parmezánu, dokud nemáte plný pekáč.
  10. Poslední ⁢vrstvu⁣ přikryjte pláty lasagne a posypte je nastrouhanou mozzarellou a parmezánem.
  11. Pokapejte olivovým olejem a dejte do předehřáté trouby péct asi 30 minut, dokud nevytvoří zlatou kůrku a ‌nebude‍ bublat.
  12. Nechte​ lasagne chvíli ⁤vychladnout a ​pak⁢ ji podávejte. ​Dobrou⁣ chuť!