14. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Lasagne s bolonézskou omáčkou je klasické italské jídlo, které neodoláte. V tomto receptu se vrství tenké plátky těsta s chutnou a bohatou bolonézskou omáčkou, která obsahuje směs mletého masa, rajčat a bylinek. Toto lahodné jídlo je pak zapečené a posypané vrstvou sýra, který získá krásnou zlato-hnědou kůrku. Lasagne s bolonézskou omáčkou je dokonalou volbou pro rodinné večeře nebo oslavy, která potěší každého milovníka italské kuchyně.
Suroviny:
- 500 g hovězího mletého masa
- 400 g lasagne těstovin
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 g rajčatového pyré
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 200 g ricotty
- 150 g strouhaného sýra
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm na drobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte mleté maso a opékejte, dokud nezezlátne.
- Přidejte rajčatové pyré, rajčatový protlak a červené víno. Přiveďte k varu a vařte 20 minut, občas promíchávejte.
- Přidejte sušené bylinky, sůl a pepř podle chuti. Vařte dalších 10 minut.
- Mezitím si uvařte lasagne těstoviny dle návodu na obalu.
- Na dno zapékací mísy dejte vrstvu bolonézské omáčky, pak těstoviny a opět bolonézskou omáčku postupně do vyčerpání přísad.
- Na vrch posypte strouhaným sýrem a ricottou.
- Zapékací mísu s lasagní dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 30 minut, nebo dokud nezíská zlatavou a křupavou kůrčičku.
- Lasagne nechte chvíli odpočinout, aby se dobře prošla při krájení.
- Podávejte teplou a dobrou chuť!