14. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Lasagne s bolonézskou omáčkou.
zdroj: Recepty 24/7

⁣Lasagne s bolonézskou‍ omáčkou je klasické italské jídlo, které‍ neodoláte. ‍V tomto receptu se ​vrství ⁣tenké plátky těsta s chutnou⁢ a ⁣bohatou bolonézskou‍ omáčkou, která obsahuje ⁤směs mletého masa, rajčat a bylinek. Toto lahodné jídlo je pak zapečené a⁢ posypané ⁤vrstvou ​sýra,⁣ který získá ⁢krásnou⁣ zlato-hnědou‍ kůrku. Lasagne s bolonézskou omáčkou je⁤ dokonalou volbou‌ pro rodinné večeře nebo oslavy, ⁤která potěší každého milovníka italské kuchyně.

Suroviny:

  • 500​ g hovězího ⁤mletého ‍masa
  • 400 g lasagne těstovin
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce⁣ olivového oleje
  • 800 g rajčatového ⁤pyré
  • 200​ ml červeného ⁣vína
  • 2⁣ lžíce ‌rajčatového⁣ protlaku
  • 1 lžička ‌sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • 200 g ricotty
  • 150 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte ⁤olivový olej‌ a⁣ osmahněte na něm na drobno ‌nakrájenou⁢ cibuli a česnek.
  2. Přidejte ⁢mleté maso a opékejte, dokud nezezlátne.
  3. Přidejte rajčatové pyré, rajčatový ​protlak a červené víno. Přiveďte⁤ k varu a vařte⁢ 20 minut, občas ​promíchávejte.
  4. Přidejte sušené bylinky, sůl ⁣a ‍pepř podle chuti. Vařte dalších 10 minut.
  5. Mezitím⁣ si uvařte⁣ lasagne těstoviny dle návodu⁢ na‍ obalu.
  6. Na dno zapékací mísy dejte vrstvu⁣ bolonézské omáčky, ​pak⁤ těstoviny a ⁤opět​ bolonézskou ⁢omáčku‍ postupně do vyčerpání přísad.
  7. Na vrch posypte‍ strouhaným sýrem⁣ a ricottou.
  8. Zapékací mísu s lasagní dejte do předem vyhřáté⁣ trouby na 180 °C a pečte 30 minut, nebo ⁣dokud nezíská zlatavou a křupavou kůrčičku.
  9. Lasagne ⁤nechte chvíli odpočinout, aby se⁢ dobře‍ prošla‍ při krájení.
  10. Podávejte ‌teplou a dobrou⁣ chuť!