10. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Lasagne al forno
zdroj: Recepty 24/7

Lasagne al forno je italské klasické jídlo připravené vrstvením ‌čerstvého těsta, boloňské omáčky, béchamelové omáčky⁣ a sýra. Tento neodolatelný recept je nadýchaný, bohatý na chuť a dokonale ​zapečený. Připravte si ho doma a překvapte své blízké tímto lahodným pokrmem, ⁤který je ideální ‌pro rodinné večeře nebo oslavy.

Suroviny

  • 500g ‍mletého hovězího masa
  • 500g těstovinových plátů na lasagne
  • 400g konzervovaného rajčat
  • 1 cibule, ⁣nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
  • 200g nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
  • 400ml mléka
  • 40g ⁤másla
  • 40g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného⁣ bazalku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nevařené těstovinové pláty spařte vroucí vodou podle návodu na balení, nechte je okapat.
  2. Na pánvi opečte mleté maso spolu s ‍cibulí a česnekem, dokud masa nezežloutnou.
  3. Přidejte konzervovaná rajčata a​ koření (oregano,⁤ bazalku, sůl a pepř). Vařte na mírném ohni asi 15 minut, mezitím občas promíchejte.
  4. Mezitím si připravte bílou omáčku: V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ‍vařte několik minut, dokud směs nezhustne. Poté ⁢postupně přilévejte‌ mléko za stálého míchání, až získáte hladkou omáčku bez hrudek. Přidejte 100g nastrouhaného sýra a promíchejte, dokud se‌ sýr nerozpustí. Omáčku ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
  5. Předehřejte troubu na 180°C.
  6. Vymažte zapékací​ formu máslem a položte na dno jednu vrstvu těstovinových plátů.
  7. Nalijte ‍na těstoviny polovinu mletého masa s rajčaty a rozetřete je po‌ celé ploše.
  8. Následně přidejte polovinu bílé omáčky a opět rozetřete po ‍celé ‍ploše.
  9. Opakujte postup ⁤(krok 6-8) pro druhou vrstvu.
  10. Poslední vrstvu tvoří těstovinové pláty, které přetáhnete bílou omáčkou a posypete zbytkem nastrouhaného sýra.
  11. Pokud máte rádi křupavý povrch, můžete ​posypat i trochou strouhaného parmezánu.
  12. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud sýr na povrchu lasagní nezezlátne a lasagne ⁣nejsou hezky propečené.
  13. Než podáte, nechte chvíli⁢ odpočinout, aby ⁤se těstoviny setvrdily.
  14. Servírujte teplé a případně podávejte s čerstvým salátem.