11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Květáková polévka se slaninou je lahodná a zdravá volba pro večeři. Tato bohatá polévka je plná chuti a přírodních ingrediencí. Květák dodává polévce krémovou konzistenci a slanina přidává hřejivou chuť. Tato polévka je snadno připravitelná a jistě vás ohromí svou plností a úžasnou vůní. Což takhle vyzkoušet tuto vynikající květákovou polévku se slaninou jako předkrm či hlavní chod pro vaše blízké? Nejenže si s ní pochutnáte, ale také získáte příznivé živiny pro své tělo.
Suroviny
- 1 velký květák
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Květák očistíme a rozdělíme na růžičky.
- Z cibule a česneku na jemno nakrájíme a osmažíme na pánvi s rozpuštěnou slaninou.
- Přidáme květák a krátce restujeme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka, asi 10-15 minut.
- Polévku zbavenou nadbytečného vývaru rozmixujeme dohladka.
- Přidáme smetanu a dobře promícháme.
- Osolíme a opepříme podle chuti a krátce povaříme.
- Hotovou polévku ozdobíme nastrouhanou slaninou a čerstvou petrželkou.