28. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento lahodný kung pao tofu je veganská varianta tradiční čínské speciality. Křehké tofu je smažené a posléze podáváno s sezamem a arašídovými oříšky ve sladkokyselé, mírně pálivé omáčce. Určitě si vychutnáte tu nádhernou kombinaci chuti a vůně, která vám zaručeně rozproudí chuťové buňky. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale zdánlivě sofistikovaný recept na kung pao tofu a oslněte své přátele nebo rodinu tímto atraktivním veganským jídlem plným výrazných asijských koření.
Suroviny
- 400 g tofu, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octu
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená na půlměsíce
- 3 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
- 1 čajová lžička čínského pětimílového koření
- 1/2 čajové lžičky červené papriky
- 1/2 hrnku pražených arašídů
- 2 zelené cibulky, nakrájené na kolečka
Postup
- Ve velké misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, hnědý cukr, kukuřičný škrob a vodu.
- Přidávejte tofu a promíchejte, aby bylo tofu dokonale obalené směsí.
- Na středně vysokém plameni ohřejte olej v pánvi a přidejte cibuli. Smažte cibuli asi 2 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte česnek, papriky, čínské pětimílové koření a červenou papriku. Smažte dalších 2 minuty.
- Přidejte tofu s marinádou do pánve a smažte asi 5 minut, dokud se tofu nezačne zlatit.
- Přidejte pražené arašídy a zelené cibulky. Smažte další 2 minuty.
- Podávejte teplé s rýží nebo nudlemi.